Lojt Lakers blev mållöst

PP-missar. Efter ett gediget powerplay i två träningsmatcher fick Växjö Lakers smaka på egen medicin när man mötte Esbo Blues i går. Det finska FM-ligalaget vann med komfortabla 3–0 efter två mål i numerärt överläge.
Sport • Publicerad 21 augusti 2013
?Powerplayspelet följde matchbilden lite där dom var mer gedigna samtidigt som vi inte vågade slå den där avgörande passningen.? sa Lakers tränare Sam Hallam
?Powerplayspelet följde matchbilden lite där dom var mer gedigna samtidigt som vi inte vågade slå den där avgörande passningen.? sa Lakers tränare Sam HallamFoto: 

– En nyttig erfarenhet för oss. Tidigare har vi startat bra och gjort tidiga mål i powerplay och nu fick vi ett tidigt boxplay emot oss och dom fick ett litet övertag och självförtroende samtidigt som vi var rätt passiva. Det var egentligen först i tredje perioden som vi var riktigt redo att fysiskt ta kampen, säger Lakers tränare Sam Hallam.

Växjö Lakers har firat stora triumfer i fem mot fyra-spelet i segermatcherna mot Frölunda (två PP-mål) och Rögle (fyra PP-mål).

I?går stod Esbo Blues för motståndet i den första av tre matcher på lägret i Finland. En match som Lakers förlorade med 0–3 (0–1, 0–2, 0–0) efter att bland annat ha misslyckats med att göra mål i powerplay vid fem till­fällen.

Blues var desto effektivare i den spelformen och gjorde mål i två av de fyra numerära överlägen som bjöds. Båda målen kom i andra perioden när Lakers tappade markering framför egen målvakt och båda gångerna var det Teemu Rinkinen som slog till med kliniska avslut.

Ledningsmålet föll i början av första perioden – när Esbo åter fick fritt fram framför Scott Munroe i Lakerskassen.

En anledning till att Lakers inte lyckades få till PP-spelet kan tillskrivas avsaknaden av Rhett Rakhshani som tvingades kliva av isen i mitten av första perioden efter att ha åkt på en smäll på axeln. Det fick till följd att Alexander Johansson fick lämna centerplatsen­ i fjärdekedjan och ta Rakhshanis kantplats och Lakers snurrade sedan runt på tre centrar och fyra forwardspar.

– Det var mer av säkerhetsskäl att Rakhshani inte spelade mer. I stället­ för att försöka fixa det under matchens gång kan vi kolla det i lugn och ro och sedan får vi se hur det ser ut på morgonen om han kan spela eller inte, säger Sam Hallam som inte vill skylla det bleka powerplayspelet på att Rakhshanis frånfälle.

– Powerplayspelet följde matchbilden lite där dom var mer gedigna samtidigt som vi inte vågade slå den där avgörande passningen. Vi fick också återbud på David Åslin som är lite svullen och öm på foten efter skridskosnörningen. Men det är en nyttig erfarenhet att få skifta folk. Så ser det ut i verkligheten och det gäller att kunna reda ut det också.

Nu var det inte bara i PP som Lakers var svagt, utan Växjölaget uppträdde harmlöst även i spel fem mot fem och hade svårt att skapa några riktigt vassa målchanser. Sam­tidigt stod Esbo Blues upp på ett bra sätt, stötte högt i banan och gjorde det svårt för Lakers att få till något eget ordentligt spel.

NHL-förstärkningen Colby Armstrong debuterade i Lakerströjan och bildade kedja med Robert Rosén och Ryan Lasch.

Vad tycker du om Armstrongs insats?

– Det kändes bra att ge honom ett jämnt flöde och inte överspela honom och jag tycker han visade prov på bra fysiskt spel och spelet med klubba. En positiv debut, svarar Hallam.

I dag väntar ny match för Lakers när KHL-laget Admiral Vladivostok står för motståndet. Klart är att Mattias Modig vaktar kassen och att Erik Josefsson med stor säkerhet inte kan spela på grund av höftkänning som tvingade honom att stå över gårdagens match. Sedan återstår det att se hur status­uppdateringen lyder gällande Åslin och Rakhshani.

Vladivostok besegrade för övrigt Esbo Blues med 5–2 förra veckan så det lär bli en tuff nöt att knäcka för Växjö Lakers.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.