Annons

Lyfte hbtq-frågor – tystades av övriga länder

Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg försökte diskutera hbtq-frågor och kvinnors rättigheter vid internationella förbundets kongress. I stället tystades han genom att övriga deltagare bland annat slog i borden och klappade händerna.
Fäktning • Publicerad 4 februari 2023
Svenska fäktningsförbundets ordförande tystades i samband med en kongress när han ville bland annat diskutera hbtq-frågor. Arkivbild.
Svenska fäktningsförbundets ordförande tystades i samband med en kongress när han ville bland annat diskutera hbtq-frågor. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

– Det mest hårresande är att ingen ställer sig upp och säger ”någon jävla ordning får det vara”. Inte för att hjälpa mig, utan för vår sports skull, säger Otto Drakenberg till Dagens Nyheter.

Förbundets konferens ägde rum i schweiziska Lausanne i november förra året och bakgrunden till Drakenbergs anförande var att det skulle beslutas att Saudiarabien skulle tilldelas bland annat junior-VM. Svensken ville därför diskutera vilka eventuella restriktioner som kommer att gälla för kvinnliga och hbtq-idrottare vid mästerskapet. Bland de som försökte tysta honom var förbundets vice ordförande från Egypten.

Annons

– Vi är här för att tala om sport och det har inget att göra med det som ni nu talar om, säger egyptiern och får applåder, rapporterar DN.

– Det var en hotfull känsla i luften. Efteråt undvek folk att tala med oss, säger Svenska fäktförbundets vice ordförande Ana Valero-Collantes som filmade själva händelsen.

Saudiarabien tilldelades till slut VM, totalt 29 länder röstade emot och fyra länder avstod att rösta av de 189 länder som var representerade på kongressen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons