GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Magkänslan viktig när VM-laget tar form

Henrik Ankarcrona förfogar över några av världens främsta ryttare inför sommarens VM.
Ändå bollar förbundskaptenen med flera namn innan han bestämmer sig för vilka som får åka till Herning.
Ridsport • Publicerad 20 juni 2022
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.Foto: Jessica Gow/TT

Hur svårt kan det vara? Krångligare än vad man kanske kan tro. Styrkan i svensk hoppsport komplicerar Ankarcronas val.

Trion Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson har mängder med mästerskap bakom sig och imponerar just nu stort, senast i Global Champions Tour på Stockholms stadion.

De är givna om inget oförutsett inträffar.

Bakom dem finns flera kompetenta ryttare och hästar, ekipage som står sig väl i hög internationell konkurrens.

Håller många på tå

Först om en månad, med veckor kvar till mästerskapet, spikar förbundskaptenen vilka fem (en blir reserv) som ingår i laget.

Anledningen till att han väntar så länge handlar om form, viljan att hålla så många aktuella som möjligt på tå och den ständigt närvarande risken för skador på såväl ryttare som hästar.

– Jag gör inga listor, men jag skulle vilja säga att sju ryttare, till och med åtta, är aktuella.

TT: Varför så många?

– Vem vill ställa Zlatan utanför landslaget? Men för att komma in på planen måste han var hel. Det är samma sak här. Jag kan inte fokusera på några få ryttare, för händer det något... tappar jag två ryttare kan det vara 50 procent av det tilltänkta laget.

– Alla satsar hårt, lägger tid, energi och pengar och måste känna att de har chansen, men ju närmare vi kommer lägger vi om vissa planer för att ryttaren den dag jag tillkännager truppen inte ska känna "Vad i helvete..."

Går på magkänsla

Ankarcrona skulle kunna göra det lätt för sig och bara gå efter resultat.

– Man kan sätta en dator till att trycka ut laget, men oavsett resultat plockar jag ut den jag tror kommer att vara bäst för laget. Jag vill var tydlig med det, att det är helhetsbilden jag ser till.

TT: Har din magkänsla svikit dig?

– Jag tror inte det faktiskt. Ibland har det verkligen stått och vägt och det kanske inte blev som jag tänkt mig men i slutändan blev det ändå jäkligt bra. Var det jag som gjorde att det blev så eller andra omständigheter? Det vet man inte alltid.

TT: Hur viktig är reserven?

– Jag tror att alla är viktiga i en trupp, även nummer fem. Den antingen hjälper eller stjälper. Det kan vara en påläggskalv, en bra person som jag kanske tror kan vara något för OS om två år eller så är det någon som är tillräckligt stark om det behövs eller kan stötta de övriga ryttarna bäst.

Laget presenteras i Falsterbo

För Ankarcrona räcker det inte med att reserven antar sin roll på bästa sätt. Han bedömer även folk runt ryttaren, hästskötare, familj, hästägare.

TT: Måste ni i truppen hålla distans till alla intressenter som finns runt varje ryttare?

– Man måste det. Vi är beroende av många. Utan hästägare och sponsorer har vi ingen sport. Det gäller att göra mycket för alla vid rätt tillfälle, men när det är sport är det sport.

TT: När tror du att du spikar VM-truppen?

– Jag räknar med att vara klar innan Falsterbo och presenterar laget där.

Fakta: De fajtas om platserna

OS-guldtrion Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson hoppar för Sverige i VM om de och deras hästar håller sig friska och i form.

Här är ett gäng ryttare som vill vara med i fajten om de övriga två platserna i laget:

Jens Fredricson. Trea i världscupfinalen i våras och övertygade i återkomsten med Markan Cosmopolit på Stockholms stadion.

Rolf-Göran Bengtsson. I många år givet lagankare i mästerskapen. Kom med som reserv till OS i Tokyo.

Angelica Augutsson Zanotelli. Tillbaka på allvar och med i EM-truppen i september förra året.

Evelina Tovek. Har i flera år funnits med i landslagssammanhang men inte fått chansen i mästerskap. Reserv i EM-laget 2021.

Petronella Andersson. Pålitlig i laghoppningar och med i laget som kom tvåa i Aachen förra sommaren.

Angelie von Essen. Erfaren ryttare som varit uttagen, men missat mästerskap. Med i laget i Aachen 2021.

Douglas Lindelöw. Har mästerskapsrutin, bland annat från EM 2017 (svenskt silver). Ratades från OS förra året men med i EM-truppen.

Wilma Hellström. Matchas flitigt i nationshoppningarna i sommar. Lovande ung ryttare.

Fakta: De fajtas om platserna

23–26 juni: Nationshoppningar i Rotterdam. Sveriges lag: Jens Fredricson, Petronella Andersson, Wilma Hellström, Angelica Augustsson Zanotelli och Henrik von Eckermann som reserv.

6–10 juli: Knokke, Belgien. Här matchar flera av de påtänkta VM-ryttarna sina mästerskapshästar innan de får vila.

14–17 juli: Nationshoppning Falsterbo. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona presenterar VM-truppen. Eventuellt sista tävlingen inför VM för någon av de uttagna ekipagen.

VM-hoppningarna i Herning, Danmark, inleds den 10 augusti och avslutas med den individuella finalen den 14 augusti.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.