Annons

Mångmiljonsmäll för Växjö DFF – Santhe Dahls stöd räddningen

Lika positiva som de sportsliga resultaten är för Växjö DFF – lika negativa är de ekonomiska resultaten.
I senaste bokslutet redovisar Växjö DFF AB en förlust på drygt fem miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 10 oktober 2022

Här saknas innehåll

En mångmiljonförlust som är extra anmärkningsvärd eftersom bolagets omsättning under motsvarande period var lite drygt sex miljoner kronor.

Även med Växjö DFF-mått mätt är det en rekordstor förlust.

Annons

– Vi har tveklöst en tuff sits när det gäller att försöka få balans på kostnader och intäkter. Utmaningarna är stora. Framförallt på intäktssidan, säger Karl Jansson, VD i Växjö DFF AB.

Resultatet på minus 5 065 000 kronor (efter finansiella poster) gäller 2021. Alltså när föreningens A-lag spelade i Damallsvenskan och drabbades av nedflyttning till Elitettan.

Om det ekonomiska dagsläget, efter drygt halva säsongen i näst högsta serien, säger Jansson:

– Det ekonomiska läget i driften liknar det vi hade föregående säsong.

Allt talar alltså för ett nytt stort minusresultat när bokslutet för 2022 ska redovisas framåt årsskiftet.

Det är inte bara sportsliga framgångar i Elitettan som diskuteras bakom gardinerna i Växjö DFF-kansliet på Visma Arena – de stora ekonomiska problemen finns säkert också på agendan.
Det är inte bara sportsliga framgångar i Elitettan som diskuteras bakom gardinerna i Växjö DFF-kansliet på Visma Arena – de stora ekonomiska problemen finns säkert också på agendan.Foto: SUVAD MRKONJIC

Växjö DFF AB ägs av Santhe Dahl Invest AB (59,2 procent), Växjö DFF (23,7 procent), Ambrion Invest AB (15,4 procent) och övriga (1,7 procent).

Miljardären Santhe Dahl är en nyckelperson i sammanhanget. Han gick hösten 2019 in och räddade Växjö DFF när elitlicensen var akut hotad. Sedan dess är han huvudägare i Växjö DFF AB genom sitt bolag Santhe Dahl Invest AB.

– Jag har gjort både hyfsade och bra affärer genom åren, men en del tycker säkert att detta är ett tokigt engagemang, säger han.

– Men jag tror verkligen på Växjö DFF. Vi har ett framgångsrikt lag som öser in mål. Vi har ett bra ledarteam och fin sammanhållning i föreningen, fortsätter Dahl.

Utan Santhe Dahls pengar hade Växjö DFF inte varit ett elitlag idag.
Utan Santhe Dahls pengar hade Växjö DFF inte varit ett elitlag idag.Foto: LENA GUNNARSSON

Så du börjar inte tröttna på att lägga in flera miljoner kronor varje år för att rädda Växjö DFF:s ekonomi?

Annons

– Absolut inte. Ingen behöver känna någon som helst oro för Växjö DFF. Damidrotten får inte den uppmärksamhet och respons som den förtjänar. Men jag tror att situationen kan förändras till det bättre i framtiden, säger Dahl.

– På kort sikt behöver vi dock hjälp i form av fler sponsorer.

VD:n Karl Jansson bekräftar Dahls uppfattning:

– Vi jobbar varje dag med att minska våra kostnader och öka våra intäkter. Men satsningen på en snabb comeback i högsta serien gör att vi inte kan spara hur mycket som helst på kostnadssidan. Den stora utmaningen är att spetsa arbetet med att öka intäkterna. Vi har ett antal stora sponsorer, men behöver fler. Först pandemin och sedan ökade kostnader på grund av kriget i Ukraina gör dock att företagen håller hårt i pengarna.

Men drygt fem miljoner kronor back på en omsättning på sex miljoner. Det låter riktigt illa?

– Situationen är utmanande, men ägarna visste om förutsättningarna inför bolagiseringen som genomfördes ganska nyligen, och det är alltid störst kostnader i början av en bolagisering. Men man måste se projektet på sikt, svarar Karl.

Han betonar också att fler damfotbollsföreningar än Växjö DFF har det tufft ekonomiskt.

– Att driva elitverksamhet för damer i Sverige är en stor ekonomisk utmaning och vi är långt ifrån ensamma om att vara beroende av externa finansiärer för att överleva, säger Jansson.

Såväl Karl som Santhe pekar samtidigt på den damfotbollsboom som vi upplever på internationell nivå sedan de stora europeiska herrklubbarna börjat satsa även på damlag.

Är det en utveckling som vi kommer att få se mer av även här?

Annons

– Det är möjligt att vi måste gå den vägen. Speciellt när herrföreningarna i Sverige inser värdet av att även ha damlag i sin verksamhet, svarar Santhe Dahl.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons