Marcus tar en plats i mitten

Österpubliken får i den historiska sista matchen på Värendsvallen stifta bekantskap med en ny mittfältare. Räkna med att Marcus Bergholtz, 23, ersätter David Vidarsson mot IK Brage. David som lämnat för Danmark.
Sport • Publicerad 23 augusti 2012
Foto: 
full koll på boll Marcus Bergholtz trängs mellan Denis Velic och Karl-Johan Lindblad på Östers träning inför kvällens möte med Brage.
full koll på boll Marcus Bergholtz trängs mellan Denis Velic och Karl-Johan Lindblad på Östers träning inför kvällens möte med Brage.Foto: Dennis Wernersson

– Nervös? Det finns ingen­ anledning att vara. Jag tycker bara att det ska bli roligt att göra första seriematchen för Öster. Laget har gjort det bra så här långt och nu gäller det för oss att fortsätta prestera, säger Marcus Bergholtz.

Han lämnar avbytarbänken i Helsingborgs IF för en nystart i Öster. Kontraktet är skrivet för de kommande 2,5 åren.

– Jag har lämnat en seriös­ förening för en annan. Öster är en ny miljö, men väldigt mycket påminner om den i Helsingborgs IF. Klubbarna satsar och fotbollsfilosofin känns densamma. Öster vill ju också rulla boll.

Marcus Bergholtz är fostrad i Eket och kom redan 2004 till storklubben i Sundets Pärla. Men konkurrensen i Helsingborg är stenhård och i år har Marcus bara gjort en allsvensk match från start, derbyt mot Malmö FF.

Österdebuten klarades av i cupmatchen mot Lärje/Angered.

– Det kändes bra i cupmatchen. Jag kom snabbt in i gänget och sedan förra torsdagen har jag gjort fyra träningspass med Öster.

Att Marcus Bergholtz spelar på David Vidarssons gamla position, bredvid Johan Persson som defensiv mittfältare, mot Brage är inget vågat tips.

– Det är där jag vill spela.­ Jag vill ha mycket boll, menar skåningen.

Som helsingborgare har han två gånger lånats ut under höstarna, en gång till norska Stabaek och en gång till Ängelholm.

Under tre månader i Ängelholm hade Östers tränare Roar Hansen nykomlingen i träning.

– Det var under min sista höst i Ängelholm, Jag tror att Marcus då spelade alla seriematcher, minns Roar Hansen.

Jämför Bergholtz med Vidarsson?

– Bergholtz är Bergholtz. Vidarsson var Vidarsson, svarar Östers tränare.

Östers sportchef Peter Kuno Johansson är inte det minsta orolig över Marcus Bergholtz snabba seriedebut.

– Han kommer att göra ett jättebra jobb för Öster, men det kan ta tid. Marcus har rutin från allsvenskan och han har spelat i U 21-landslaget. Det har ingen av våra killar gjort, förklarar Peter.

Beskriv Marcus Bergholtz?

– Han springer mycket, har en bra passningsfot, och vill vara delaktig i spelet. Det här blir bra.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.