Annons

Milstolpen: Blir första judiska klubb i tyska cupen

Klubben grundades av överlevare från förintelsen. 88 år efter att tyska cupen startades 1935 blir Makkabi Berlin nu den första judiska klubben någonsin att delta.
– Vi vill visa att vi fortfarande är här, säger medgrundaren Marian Wajselfisz till AP.
Fotboll • Publicerad 13 augusti 2023
Makkabi Berlin blir första judiska klubben i tyska cupen någonsin.
Makkabi Berlin blir första judiska klubben i tyska cupen någonsin.Foto: Ciaran Fahey/AP/TT

Totalt 880 lag har deltagit i tyska cupen. Men aldrig tidigare en klubb med judisk bakgrund.

När Makkabi Berlin så under lördagen tar emot svenska landslagsspelaren Mattias Svanbergs Wolfsburg i den första omgången av turneringen är det därför en historisk match som kommer spelas i den tyska huvudstaden.

"Vi försvann inte 1933"

Annons

– Vi vill visa att vi fortfarande är här. Att vi inte försvann 1933, säger medgrundaren Marian Wajselfisz.

Den judiska klubben Bar Kochba Berlin startades upp 1898 men förbjöds sedan 1938. År 1971 grundades så Makkabi Berlin som en fortsättning på Bar Kochba Berlin.

När tyska cupen startades 1935 fick inte judar delta i turneringen alls.

– Jag har varit här från första dagen. Jag hade aldrig kunnat tro att vi – ett judiskt lag – skulle spela en cupmatch mot ett lag från Bundesliga, fortsätter Wajselfisz, vars familj överlevde förintelsen efter att ha gömt sig hos en polsk familj i en källare i nästan två år.

Judar, kristna och muslimer i klubben

I dag representeras klubben av såväl judar, kristna som muslimer. Och i laget som ställs mot Wolfsburg finns hela 15 nationaliteter.

– Religion spelar ingen roll i dag. Det är inte vad som är viktigt. Det viktigaste är att du gillar att spela fotboll, säger den 36-årige senegalesen Papa Alpha Diop, som är troende muslim.

Till skillnad från Makkabi Berlins vanliga matcher kommer dagens match mot Wolfsburg, som vann tyska cupen 2015, att sändas på tv.

"Vi är glada och stolta. Populariteten, synligheten och framgångarna för judiska klubbar symboliserar judiskt liv i Tyskland och i världen", har den Judiska världskongressen skrivit i ett uttalande inför matchen.

– Om någon har problem med oss eller har en antisemitisk bakgrund är vi öppna för att diskutera och informera, säger lagkapten Doron Bruck.

Makkabi Berlin – Wolfsburg har avspark 15.30 svensk tid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons