Annons

Mittbackens uppdrag: Stoppa Hammarbys anfallsvapen

Emma Pennsäter åker till Stockholm med ett huvudfokus: Stoppa Hammarbys farliga offensiv.
Sedan är det upp till hela laget att lösa den offensiva knuten.
Fotboll • Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 24 juni 2021
Emma Pennsäter har bildat mittbackspar med Shannon Woeller under inledningen av säsongen.
Emma Pennsäter har bildat mittbackspar med Shannon Woeller under inledningen av säsongen.Foto: MATHIAS BERGELD

Här saknas innehåll

Hammarbys anfallsstjärna Madelen Janogy står på sju gjorda mål och tre assist på nio spelade matcher. Här finns också Emma Jansson, som gjort fem mål på åtta matcher. Den offensiva arsenalen innehåller även bland annat Emilia Larsson. Hennes facit; tre fullträffar.

Hos den allsvenska nykomlingen finns alltså tre spelare som samtliga gjort fler mål än vad Växjö DFF:s spelare mäktat med tillsammans. Växjöklubben står nämligen på två gjorda mål.

Annons

Ska det bli poäng i Stockholm gäller det alltså för Växjö DFF att stänga ner tabellfyrans anfallsspel.

– Vi måste fortsätta jobba hårt i vår defensiv. Hammarby är väldigt starka framåt. Det blir vår främsta prioritet. Vårt försvarsspel har sett bra ut i många matcher. Vi får inte tumma på något, utan köra vidare på samma sätt, säger Emma Pennsäter.

Landslagsspelaren Madelen Janogy är Hammarbys stora stjärna.
Landslagsspelaren Madelen Janogy är Hammarbys stora stjärna.Foto: AVDO BILKANOVIC

Precis som mittbacken är inne på har defensiven varit Växjös starka kort så här långt. Elva insläppta står laget på efter nio matcher. Det är bättre än flera av bottenkonkurrenterna.

– Samarbetet mellan backlinjen och målvakten har fungerat, trots att vi är två nya mittbackar denna säsongen. Vi har haft en bra kommunikation mellan varandra. Defensiven har faktiskt känts riktigt stabil, säger Emma Pennsäter.

Om Växjö DFF har varit starkt bakåt och svagt framåt är det lite tvärtom med Hammarby. Stockholmsklubben har exempelvis släppt in två fler mål än Växjö.

– Det finns absolut möjligheter för oss att straffa Hammarby. Sedan hoppas jag att målskyttet släpper för oss. Anfallsspelet har inte varit det bästa. Man behöver göra mål för att vinna fotbollsmatcher. Så enkelt är det. Vi försöker hjälpas åt för att lösa det.

”Jag har en bra känsla. Vi siktar på tre poäng mot Hammarby.”
Emma Pennsäter, mittback i Växjö DFF

Trots att laget ännu väntar på första trepoängaren är modet i truppen högt, menar 23–åringen från Malmö.

– Känslan är att vi fokuserar på rätt säker. Det är inga sura miner eller dålig stämning, utan vi försöker släppa matcherna som har varit och i stället gå vidare. Vi kan inte göra något annat. Tappar man motivation på något sätt straffar det bara oss själva.

Börjar det att kännas hopplöst?

– Nej, absolut inte. Det hade varit värre om vi inte hade satt vår defensiv. Nu känns det ändå som att grunden är på plats. Jag har en bra känsla. Vi siktar på tre poäng mot Hammarby. Vi har fyra poäng upp till närmaste lag. Vinner vi en match är vi med i gemet igen. Det hade varit underbart.

Matchguide

Hammarby-Växjö DFF

När: Torsdag klockan 17.00.

Var: Hammarby IP.

Motståndarkoll: Nykomlingen Hammarby var inför säsongen tippade av många experter att tillhöra den övre halvan av tabellen. Än så länge pekar mycket på att så också blir fallet. Efter nio matcher är Hammarby fyra i tabellen och har inte förlorat på de senaste sju matcherna. Av dessa sju har fyra slutat med seger.

Växjös tre senaste matcher: Djurgården (h) 0–0, Vittsjö (b) 0–1, Linköping (h) 0–0.

Hammarbys tre senaste matcher: Piteå (b) 3–0, Linköping (b) 3–3, Kristianstad (h) 3–1.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons