Annons

Jönsson Haags ord lyfte Modin till ny medalj

Zebastian Modin hade nästan gett upp i kampen om bronset i skidsprinten. Då blev ledsagaren Emil Jönsson Haags ord avgörande.
Skidor • Publicerad 9 mars 2022
Zebastian Modin och hans guide Emil Jönsson Haag.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter ett snabbt kval och en snabbare semifinal var Zebastian Modin en av de fyra skidåkare som tog sig vidare till finalen i sprinten – där framförallt amerikanen Jake Adicoff imponerat.

Men avgörandet blev en rysare – och bjöd på två kamper, den ena om guldet och den andra om bronset.

Tung start

Annons

Franske Anthony Chalencon, som Modin gick ut i par med eftersom att de båda kör i B1-klassen, ryckte ifrån i början av loppet och det krävdes en rejäl upphämtning av svensken för att behålla medaljchansen.

– Det var tufft. Jag tänkte att här finns inte en sportkeps, berättar Modin för TT.

Men guiden Emil Jönsson Haag hade en annan inställning.

– I sista nedförsbacken frågade jag Emil hur långt det var. Två sekunder, sade han. Då tänkte jag att nu ska jag sprattla ur allt som finns, berättar Modin som i måndags tog brons i 20 kilometer.

I sista backen inför upploppet var svenskduon ikapp.

– Då sade han lugn, lugn. Då förstod jag att vi var ikapp, och jag hörde fransmannen framför. Vi låg kvar i rygg men vek om precis innan upploppet, och det var helt rätt tänkt av Emil. Jag fick verkligen ut 180 procent av det jag hade idag.

– Om jag hade gått på 100 procent i dag hade jag inte varit i mål än.

Svensken vann därefter kampen om bronset. En uppenbart besviken Chalencon åkte in fyra knappt tio sekunder efter Modin. Han verkar ha gått in i väggen efter att ha gått ut hårt och höll sig för bröstet när han gick i mål.

"Det är så skönt i huvudet"

Mest handlade det om vilja, berättar Modin, som smittades av coronaviruset i januari inte känt sig i toppform inför Paralympics.

– I huvudet är jag väldigt inställd nu ska man slåss för livet i några lopp och sedan behöver man inte göra det, säger han och fortsätter:

Annons

– Så som det känns är jag så lättad och så glad att jag kommer härifrån med två brons. Att vi har gjort det här. Det är så skönt i huvudet.

Kanadensiske Brian McKeever vann efter att ha passerat Jake Adicoff på upploppet. McKeever tog därmed sitt andra guld i spelen – och sin 20:e Paralympics-medalj.

Nu återstår ett lopp för Modin, 12,5 kilometer fristil, på lördag.

Fakta: Zebastian Modin

Född: 20 juni 1994 (27 år)

Klubb: Östersunds SK.

Främsta meriter: Fyra brons och tre silver från Paralympics (varav två brons från 2022). Två VM-guld (2017, 2019) och ett VM-silver (2013) i sprint. VM-silver, 20 kilometer (2017). VM-silver i stafett (2017).

Klass: Tävlar i klassen B1 i skidskytte och längdskidor, det innebär att idrottarna har nästan total synnedsättning. Alla åkare bär ögonskydd och en guide åker före och ger muntliga instruktioner längs banan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons