Annons

"Möjligheten att flytta matcher finns knappt"

Efter coronakaoset kring matchen mellan Helsingborg och Djurgården gick de allsvenska lagläkarna ut i ett öppet brev och krävde tydlighet från de beslutande parterna.
Nu sätter Svensk elitfotboll ner foten.
Fotboll • Publicerad 9 september 2020
Djurgårdens Edward Chilufya och Helsingborgs målvakt Alexander Nilsson under den allsvenska fotbollsmatchen mellan Helsingborg och Djurgården på Olympia.
Djurgårdens Edward Chilufya och Helsingborgs målvakt Alexander Nilsson under den allsvenska fotbollsmatchen mellan Helsingborg och Djurgården på Olympia.Foto: Anders Bjurö/TT

Det var Helsingsborgs lagläkare Harald Roos som var först med att slå larm. Han tyckte inte att matchen mot Djurgården skulle ha spelats. Men klubben vågade inte avstå från spel med rädsla för att uteslutas ur allsvenskan.

Mats Enquist säger att inget lag ska riskera uteslutning om många spelare är smittade.

Annons

– Det är ett exceptionellt år i år. Det finns utrymme för tävlingskommittén att döma en 0–3-förlust vid walk over, och vi vill att förbundsstyrelsen beslutar att det ska vara praxis en säsong som denna om det beror på smittskyddsfrågor, säger Enquist.

Lyssna på smittskyddsenheterna

Mötet mellan Helsingborg och Djurgården föregicks av att hemmalaget, enligt tränaren Olof Mellberg, hade "full smittspridning i truppen". Tävlingskommittén tog beslutet att matchen inte kunde flyttas, trots att Smittskydd Skåne och Helsingborgs lagläkare hade rekommenderat att inte spela den.

Lagläkarna ville ha ett möte med förbundet och Svensk elitfotboll efter vad som hände i Helsingborg. Nu har parterna pratat igenom händelsen och hur man ska gå vidare.

Även frågan kring vem som ska agera om en regional smittskyddsenhet kommer med en rekommendation kom upp under mötet. De regionala smittskyddsenheterna ger alltid råd direkt till klubbarna, inte till förbundet.

– I fallet Helsingborg kom Smittskydd Skåne med en rekommendation – att inte spela matchen. Det är då upp till klubben i samråd med läkare att lyssna på det och ta beslutet om det innebär att de kan ställa upp till spel eller inte, det är tydligt, säger Mats Enquist..

Kan inte flytta fler matcher

Förbundets tävlingskommitté ska även få tillgång till mer medicinsk expertis, och ta med det i sina beslut när lag vill flytta matcher.

– Tävlingskommittén tar bara beslut om att fastställa matchdatum, inte om vilka spelare en klubb kan spela med eller om de inte ska spela alls, säger Enquist.

Han säger att det helt och hållet är klubbens ansvar som arbetsgivare att i samråd med läkare och smittskyddsexpertis besluta om det.

– Möjligheten att flytta matcher finns däremot knappt, det är fortfarande oklart var vi ska lägga de matcher som Häcken och AIK fick flyttade på grund av landslagskrockar, säger Enquist.

Lagläkarföreningens ordförande Sverker Nilsson var nöjd med mötet.

– Det var en bra dialog. Vi måste ha ett närmre samarbete mellan tävlingskommittén, den medicinska kommittén och klubbarna. Vi har en serie som ska genomföras, och vi måste vara kloka i våra beslut, säger Nilsson, som till vardags är lagläkare i Falkenberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons