Annons

Mora lyckades inte förstöra festen för Lakers

SHL-nykomlingen Mora lyckades inte krascha Växjö Lakers jubileumfest utan Lakers tog sin sjätte raka seger i SHL efter seger med 5–2 inför 4103 åskådare.
VÄXJÖ • Publicerad 5 oktober 2017

Tuomas Kiiskinen, här i duell med Moramålvakten Christian Engstrand, gick segrande ur striden i Vida Arena.
Tuomas Kiiskinen, här i duell med Moramålvakten Christian Engstrand, gick segrande ur striden i Vida Arena.

Det blev en hel del omkastningar i Växjö Lakers då varken Erik Josefsson, Elias Pettersson eller Joel Persson var i speldugligt skick av olika orsaker.

Annons

Enda kedjeformationen som var intakt sedan tidigare var den med Linus Fröberg som center mellan Pontus Netterberg och Jonas Röndbjerg.

Däremot fick Ben Youds göra SHL-debut i Lakerströjan. Den amerikanske backen var tillbaka efter skada redan i veckans CHL-match mot Cardiff. Youds bildade åter backpar med Daniel Rahimi och precis som i tisdagens match i Wales vaktades kassen av Viktor Andrén.I Cardiff var även danske junioren David Madsen med och han fick nytt förtroende mot Mora i sin SHL-debut.

En debut som slutade med att den 18-årige dansken gjorde sitt första A-lagsmål i Lakers. Madsen sköt Lakers reducering till 1–2 i slutet av den första perioden, snyggt assisterad av Linus Fröberg.

Efter en stark hemmaöppning var det Mora som, något överraskande, gjorde matchens första mål. Daniel Grillfors sköt ett handledsskott från blå som seglade in bakom en skymd VIktor Andrén i hemmamålet.

Lakers tryck mattades markant och man började spela nonchalant och slarvade en hel del med passningarna.Inte minst när Lakers spelade powerplay efter dryga kvarten. Janne Pesonen bjöd bort pucken i mittzonen och Moras Emil Aronsson kunde kontra in 0–2.

Den 18-årige succédanskens mål efter 18.48 gav dock hemmalaget tillbaka hoppet inför andra perioden.

Lakers fick ett tidigt powerplay och när det återstod åtta sekunder av det numerära överläget fick Adam Brodecki pucken av Fröberg och tryckte sig fram och sköt in kvitteringen i krysset.

Trots ett övertag gällande skottstatistiken hade Lakers svårt att få spelet att riktigt takta i och inför den tredje perioden var det lika målmässigt.

20 sekunder in på tredje perioden åkte Mora på två utvisningar och Lakers visade ingen pardon utan gjorde 3–2 i spel fem mot tre genom Andrew Calof som styrde in skott av Peter Andersson och 4–2 i fem mot fyra genom Linus Fröberg.

Halvvägs in på tredje perioden kontrade sedan Andrew Calof på egen hand in 5–2 med en högklassig backhandsavslutning.Sedan spelade Lakers av matchen på ett effektivt sätt.

Annons

Torsdagskvällen till ära uppmärksammades också Växjö Lakers 20-årsjubileum som klubb. Förutom allehanda festligheter, både inne och utanför Vida Arena, bjöds det på ett nytt specialinspelat intro som visade den unga hockeyklubbens framfart, från lingonserien via allsvenskan och fram till SM-guldet 2015. Allt till publikens stora jubel.

Efter matchen fick hemmafansen också jubla och samtidigt räkna in den sjätte raka segern av sex möjliga i säsongsupptakten av SHL.

Närmast för Lakers väntar match mot Djurgården på Hovet på söndag. Kommer sjunde raka SHL-segern då.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons