Annons

Nations League införs på damsidan – kvalet görs om

Nations League i fotboll införs på damsidan. Dessutom görs hela det europeiska kvalsystemet för EM och VM om.
Redan hösten 2023 drar det nya formatet i gång.
För Sverige innebär det fler matcher mot högre rankat motstånd.
Fotboll • Publicerad 3 november 2022
Sveriges fotbollsdamer kommer att spela Nations League från och med nästa år. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kosovare Asllani förklarar för chefen Marika Domanski Lyfors hur saker och ting ligger till. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

Till mångt och mycket kopierar Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) Nations League-formatet från herrsidan, där turneringen infördes 2019 för att ersätta de internationella träningsmatcherna med tävlingsmatcher.

Men en stor skillnad är att damernas Nations League blir tätt sammanvävt med EM- och VM-kvalen.

Annons

– Det här är ett kvalsystem, kan man säga. Nations League är för att fastställa vilken grupp man ska spela i i EM-kvalet nästa höst, säger Domanski Lyfors till TT.

För svensk räkning har hon ingått i den arbetsgrupp som mejslat fram det förslag som nu antagits av Uefa.

Startar 2023

Första upplagan hålls redan nästa höst och kommer, likt på herrsidan, bestå av olika divisioner med grupper om fyra (en trelagsgrupp i C-divisionen), där länderna kan flyttas upp eller ner, och där de fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel.

På damsidan blir det dock tre divisioner, till skillnad mot fyra på herrsidan.

Resultaten i turneringen ligger sedan till grund för kvalet till EM 2025. Det inleds våren 2024 och kommer att ha samma format som Nations League med tre olika divisioner. Det gör att ett lag som Sverige, rankat tvåa i världen, kommer att slippa möta de lägst rankade nationerna i Europa.

Samma upplägg kommer att gälla inför kvalet till VM 2027, skriver Uefa.

– Det kommer att gynna alla och det känner de sämre lagen också som får möta jämbördigt motstånd, men också ges möjligheten att ta sig vidare om man gör det bra, säger Domanski Lyfors.

"Varje match räknas"

TT: Vilken blir den stora vinsten med det nya formatet?

– Det blir jämnare matcher, ett format som gör att varje match räknas. Alla har chansen att ta sig uppåt och om möjligt kvala in till ett slutspel. Det blir också ett separat OS-kval. Det kan totalt sett också bli mer intressant kommersiellt.

TT: Ett stort steg i damfotbollens utveckling på landslagssidan i Europa?

Annons

– Jag ser det som en naturlig utveckling med tanke på att Uefa blivit en så stark konfederation, som hela tiden tittar på utvecklingsmöjligheter. Nu är det så många länder som satsar på just landslagsverksamheten och då är det viktigt att hitta en bra modell för alla länder.

Även OS-kval

Förutom att Nations League ligger till grund för EM- och VM-kvalen fungerar det även som europeiskt OS-kval.

För att ta en OS-plats krävs därför att man når final, då Europa bara har tre platser och eftersom Frankrike, som OS-värd, redan är kvalificerat. Om Frankrike går till final i Nations League blir det i stället trean som får den sista OS-platsen.

– Vi har haft svårt att få in ett OS-kval i kalendern och man har kvalat in via VM. Det är klart att det kortsiktigt kan bli lite tuffare att nå OS. Man ska vinna sin grupp och sedan ska man in i ett slutspel.

TT: Något negativt med det nya formatet?

– Det blir färre möjligheter till träningslandskamper och möten med länder från andra konfederationer. Det är väl egentligen det enda. Å andra sidan har många nationer svårt att hitta träningsmotstånd.

– Det är väldigt mycket positivt, det är det verkligen. Det visar att vi ligger i framkant. Vi behöver ta kliv i Europa för att behålla vår position i världsfotbollen, säger Marika Domanski Lyfors.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons