Annons

NBA-stjärnan pudlar efter Twitterinlägg

Kyrie Irving i NBA-laget Brooklyn Nets har varit i hetluften igen. Den här gången efter att han på Twitter delat en länk till en film som bygger på en bok med antisemitiskt innehåll. Nu ber han, efter en massiv kritikstorm, om ursäkt.
Basket • Publicerad 3 november 2022
Brooklyn Nets Kyrie Irving. Arkivbild.
Brooklyn Nets Kyrie Irving. Arkivbild.Foto: Jessie Alcheh/AP/TT

Det var i förra veckan som Irving länkade till filmen.

Både NBA och Brooklyn Nets ägare Joe Tsai kom därefter med uttalanden som fördömde inlägget.

Annons

"Jag är besviken över att Kyrie verkar stödja en film baserad på en bok full av antisemitisk desinformation", sade Tsai.

Men Irving både stod på sig och försvarade sig. I lördags sade han att den antisemitiska etikett som satts på honom inte stämmer med verkligheten.

– Jag omfamnar och vill lära mig av alla samhällsskikt och religioner, sade Irving, som sedan trots allt tog bort inlägget i söndags.

Under måndagens match mot Indiana Pacers bar flera åskådare tröjor med budskapet "Bekämpa antisemitism" på.

Men så på onsdagen kom ett gemensamt uttalande från Irving, Brooklyn Nets och medborgarrättsorganisationen ADL om att basketlaget och Kyrie Irving vardera skänker 500 000 dollar till grupper som arbetar mot hatbrott. Irving medger nu också dåligt omdöme från hans sida.

"Jag är medveten om de negativa effekter mitt inlägg orsakade den judiska gemenskapen och jag tar ansvar för det. Jag tror inte att allt som sägs i dokumentären var sant eller speglar min moral och mina principer", säger Irving i uttalandet.

I fjol stoppades Irving från spel då han vägrade vaccinera sig mot covid-19, ett krav i flera av de delstater som NBA spelar. Han har tidigare exempelvis också bestraffats för att ha vägrat prata med journalister i samband med matcher.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons