Annons

Nerver, favorittryck, prestige och självförtroende

En del premiärnerver, en del favorittryck och en del derbyprestige.
Vad blir summan av det?
Svar: tre stensäkra poäng.
Sport • Publicerad 12 september 2014
Liam Reddox sätter spiken i HV-kistan genom sitt kliniska 2-0-mål.
Liam Reddox sätter spiken i HV-kistan genom sitt kliniska 2-0-mål.Foto: Per-Erik Sandebäck

Det blev 2–0 mot HV 71 och ett symboliskt trendbrott. Inte bara ett trendbrott som symboliserar maktskiftet i den småländska SHL-hockeyn utan också ett trendbrott som ger en skymt av Växjö Lakers – den uppgraderade versionen.

Det är bara att göra en återblick och titta på hur Växjö Lakers inlett sina hittillsvarande säsonger i högsta ligan för att se skillnaden.

Annons

Såväl under debutsäsongen 2011, andraåret 2012 som fjolåret 2013 skrinnade Växjö Lakers av isen som premiärförlorare. Under samtliga tre säsongsupptakter erövrade laget bara två poäng på sina tre första matcher och hade fem poäng som facit efter fem omgångar.

Med dessa tre slowstartssäsonger som bakgrund och med minnet av den ganska tama inledningen i fjol kan konstateras att Växjö Lakers känns redo för strid på ett annat sätt hösten 2014.

Det såg nämligen aldrig ängsligt ut därute på Vida Arenas is. Växjö Lakers spelade – med ett fåtal undantag – med det stora tålamod tränaren Sam Hallam ofta brukar understryka i sina förhandssnack. Spelet innehöll dippar, men jämnheten var en helt annan jämfört med hur det såg ut många gånger under fjolåret.

– I dag håller jag med om att det var så. Men vi behöver spela fler sådana matcher för att det ska kunna kallas för en tendens, kommenterade Lakerstränaren Sam Hallam.

Förutom tålamodet hade Växjö Lakers någonting HV 71 inte haft på länge. Någonting som kan sammanfattas i ett ord: självförtroende. Det märktes tydligt att en förkrossande majoritet i det blåvitorangea laget spelat åtminstone en säsong tillsammans och nya killar som Nick Johnson, Patrik Lundh och Tuomas Kiiskinen visade att de är i Småland för att bidra till segrar.

För att inte tala om Stefan Steen, som fick äran att stå i målet denna premiärfajt. Den som trodde att Steens närvaro på isen berodde på att den förmodade ettan Cristopher Nihlstorp var skadad eller ur form trodde fel.

– Stefan fick stå därför att han gjort en fantastisk försäsong. Han har vunnit varje match han stått för oss och han var grym i Mannheim i helgen. En kille som är så stekhet som Stefan är nu förtjänar en sådan match. Nihlstorp är i bra fysisk form och hade kunnat stå i dag men kommer att stå på lördag eller på onsdag, berättade Sam Hallam.

Med lugnt och fint agerande i samband med det ganska få riktigt heta målchanser HV 71 hade och med ett mestadels disciplinerat och uppoffrande försvar framför sig fick Steen den bästa start han kunde få. Han höll sin första men säkerligen inte sista nolla som Växjöspelare.

Grunden till den till slut ganska odiskutabla segern låg i en väldig hög arbetsinsats från samtliga fyra formationer. Ingen fuskade med hemjobbet och ofta följde backarna med upp och deltog i anfallsspelet. Lakers spelade sig ur varje situation i egen zon utan att stressa.

Kort sagt: Växjö Lakers agerade som den favorit laget blivit hos stora delar av hockeysverige. Från en kokande Vida Arena reser favoriterna nu mot ett ännu mer kokande Hovet, där Djurgården tar emot i morgon.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons