Annons

NHL backar om Ryssland: "Helt omöjligt"

NHL har backat i frågan om ryskt deltagande i ett eventuellt World Cup 2024.
Från försiktigt positivt till kalla handen – åtminstone i nuläget.
Ishockey • Publicerad 13 oktober 2022
Sverige mötte Ryssland i senaste World Cup, men vill inte göra det om det blir en turnering 2024. Arkivbild.
Sverige mötte Ryssland i senaste World Cup, men vill inte göra det om det blir en turnering 2024. Arkivbild.Foto: Mark Blinch/AP/TT

Det var under NHL-premiären i Prag i helgen som Bill Daly, NHL:s vicekommissionär, på en presskonferens förklarade att om World Cup skulle spelas i dag så skulle Ryssland inte kunna delta på grund av kriget i Ukraina.

Därmed gjorde han en helomvändning jämfört med för drygt tre veckor sedan då han i en intervju med ESPN öppnade för ryskt deltagande.

Annons

– Naturligtvis vill vi det och jag tror våra ryska spelare också skulle vilja spela, sade Daly då.

"Kan inte spela"

Peter Forsberg, som inte ska blandas ihop med den förre storspelaren, ansvarar från Svenska ishockeyförbundets sida för kontakterna med NHL. Han säger att samtliga Europaförbund klart och tydligt sagt ifrån när det gäller Ryssland i ett eventuellt World Cup.

– Vi har förklarat utifrån ett europeiskt perspektiv att vi inte kan spela mot ett ryskt lag så länge det pågår ett krig, säger Forsberg.

Forsberg säger att han inte sett Bill Dalys uttalande, men tror att NHL och spelarfacket NHLPA insett den laddade frågan om Ryssland i Europa. Speciellt när den tjeckiska regeringen till en början meddelade att inga ryska spelare skulle släppas in i Tjeckien till NHL-premiären i Prag mellan Nashville och San Jose.

Nu slutade det med att det fåtal ryska spelare det handlade om – två stycken spelade i NHL-matcherna – fick vara med.

"Vore väldigt bra"

NHL har fått viss kritik för att de låtit de ryska spelarna spela vidare i ligan trots det ryska anfallskriget i Ukraina – men ligan har hela tiden förklarat att spelarna bara representerar sig själva och sina NHL-klubbar.

Något slutgiltigt beslut om World Cup är ännu inte taget, men NHL jobbar för att det ska spelas i februari 2024.

– Det vore väldigt bra. Det man önskar är att vi får ett World Cup 2024, ett OS 2026 och sedan att det blir båda turneringarna vart fjärde år, säger Forsberg.

Senast World Cup arrangerades var 2016 i Toronto. Det är också senaste gången världens bästa hockeyspelare fanns tillgängliga för landslagsspel då NHL valde att hoppa av OS 2018 och 2022, den senaste gången av pandemiskäl.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons