unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

NHL-start med corona i fokus

I somras hade NHL inte ett enda covid-19-fall under slutspelet i bubbelformat. När ligan nu stuckit hål på bubblorna har flera lag drabbats av positiva fall – bland annat Dallas som tvingas skjuta upp sin säsongsstart.
Coronaviruset lär bli säsongens följetong, även i NHL. Här är frågorna som ställs inför premiären på onsdag.
Vancouvers svenske backstjärna Alexander Edler, till vänster, och Jake Virtanen iförda munskydd under träningslägret inför NHL-säsongen.
Vancouvers svenske backstjärna Alexander Edler, till vänster, och Jake Virtanen iförda munskydd under träningslägret inför NHL-säsongen.
Foto: Darryl Dyck/AP/TT
Connor McDavid.
Connor McDavid.
Foto: Jason Franson/AP/TT
Nils Höglander övar på sin specialité, zorromål.
Nils Höglander övar på sin specialité, zorromål.
Foto: Darryl Dyck/AP/TT

+ Har coronapandemin tvingat NHL till förändringar?

Ja, verkligen, inte mycket är sig likt. Grundseriesäsongen har kortats från 82 till 56 matcher och lagen möts bara inom divisionerna som har gjorts om för att minimera reseavstånden. Ofta möts lagen två matcher i rad i samma stad för att ytterligare dra ned på resandet. I slutspelet, 16 lag (fyra bästa i varje division), fortsätter lagen att spela inom divisionerna i de två första omgångarna.

+ Hur ser tidsplanen ut?

Grundserien startar på onsdag och ska vara färdigspelad den 8 maj. Det betyder 56 matcher per lag inom loppet av 116 dagar. Slutspelet avgörs mellan den 11 maj och 9 juli. Men många tvivlar på att den tajta säsongsplaneringen ska hålla, det är bara att kolla på SHL där uppskjutna matcher och nedstängda verksamheter blivit vardagsmat.

+ Finns det lag som redan drabbats av smittspridning?

Träningslägren hann knappt börja förrän det var dags. Stanley Cup-finalisten Dallas – med svenske backstjärnan John Klingberg – drabbades av åtta positiva fall, träningsarenan stängdes ned, spelarna sattes i karantän och laget kan börja spela tidigast den 19 januari. Det betyder att tre matcher redan nu är uppskjutna och det kan bli fler. Pittsburgh, Columbus och Florida har också drabbats av smitta, men ännu så länge utan Dallas följdeffekter.

+ Varför har NHL övergett bubblorna?

Det är för dyrt och ger inte klubbarna chans till några intäkter. Ett fåtal lag, bland annat Nashville och Dallas, har av sina lokala myndigheter fått tillstånd att släppa in ett begränsat antal åskådare redan från start. Ett av NHL-lagen, San Jose Sharks, har dock tvingats flytta sin verksamhet till Arizona där träningslägret genomförts på grund av stor smittspridning i hemkommunen Santa Clara. Förmodligen måste laget även spela sina första hemmamatcher i Arizona.

+ Hur ersätts smittade spelare?

Ett koncept med så kallade "taxisquads" (taxilag) har införts. Förutom de ordinarie 23 spelarna har varje klubb en extratrupp med 4-6 spelare. De får resa och träna med laget under säsongen och kan plockas in vid skador och sjukdomar. Termen härstammar från 1940-talet och den amerikanska fotbollsligan NFL då Cleveland Browns ville ha tillgång till några lovande unga spelare som inte tog en ordinarie plats i truppen. De blev då anställda i det taxibolag som klubbens ägare drev.

+ Vilka är favoriter inför säsongen?

Regerande Stanley Cup-mästaren Tampa Bay med Victor Hedman i spetsen givetvis. Men det är svårt att vinna två år i rad, något som Pittsburgh dock klarade 2016 och 2017. Colorado, Vegas, Boston och Toronto räknas som några av de vassaste utmanarna.

+ Vilka stjärnor förväntas glänsa?

Fartraketen Connor McDavid, Edmonton, rankas av de allra flesta som planetens bäste hockeyspelare. Det har dock, inte ännu i alla fall, lyft hans forna mästarklubb till högre höjder.

Trots att Edmonton dessutom har Leon Draisaitl, kedjekompisen till McDavid som förra säsongen röstades fram till Hart Trophy, priset som grundseriens mest värdefulle spelare. Tysken vann också poängligan i grundserien.

I slutspelet fick ju Victor Hedman motsvarande MVP-pris, Conn Smythe Trophy.

Nathan MacKinnon, Colorados poängmaskin, är en annan lysande stjärna att hålla ögonen på.

+ Svenskarna då?

Ja, förutom Hedman så finns stora förväntningar på hans kronprins Rasmus Dahlin i Buffalo. Draftettan från 2018 är fortfarande bara 20 år gammal och går in i sin tredje NHL-säsong efter att ha växt till sig ordentligt och lagt på sig sex kilo.

Förra säsongens bästa svenska forward var utan tvekan Mika Zibanejad, NY Rangers, som gjorde 41 mål och 75 poäng på 57 matcher. Men Elias Pettersson i Vancouver var redan i fjol, sin andra NHL-säsong, näste bäste poängsvensk (66 poäng på 68 matcher).

På målvaktssidan sticker Robin Lehner, Vegas, och Jacob Markström ut när Henrik Lundqvist inte längre är aktuell på grund av hjärtproblematiken. Markström bytte klubb som free agent efter säsongen, lämnade Vancouver och skrev på för rivalen Calgary i en drömdeal som ger honom nästan 300 miljoner kronor under sex år.

+Fler svenskar som bytt klubb?

Med 110 svenskar i ligan – så många blågula spelade NHL-matcher förra säsongen – så rör det så klart på sig. Här är några profiler vid sidan av Markström som bytt klubb: Patric Hörnqvist, till Florida från Pittsburgh, Andreas Johnsson, New Jersey från Toronto, Jesper Fast, Carolina från NY Rangers, Erik Gustafsson, Philadelphia från Calgary, Mattias Janmark, Chicago från Dallas, Alexander Wennberg, Florida från Columbus, Marcus Johansson, Minnesota från Buffalo, Johan Larsson, Arizona från Buffalo, Carl Söderberg, Chicago från Arizona, Lias Andersson, Los Angeles från NY Rangers.

+ Någon ny blågul spelare som imponerat?

Forwardsartisten Nils Höglander, Rögle, har fått rubriker på Vancouvers träningsläger för sin fart och finess. Återstår att se om 20-åringen tar en plats direkt.

Hur ser premiärprogrammet ut?

De här matcherna spelas premiärdagen, onsdag och natt till torsdag: Philadelphia–Pittsburgh (23.30), Toronto–Montreal (01.00), Tampa Bay–Chicago (02.00), Edmonton–Vancouver (04.00), Colorado–St Louis (04.30). Samtliga säsongens NHL-matcher visas på Viaplay.