Annons

Nordkorea kan stoppa robottester under OS

Nordkorea har skickat "varma lyckönskningar" till sin allierade Kina inför invigningen av OS i Peking. Det kan tyda på att landet stoppar sina robottester under spelen, menar Nordkoreakännare.
OS • Publicerad 4 februari 2022
Människor i Sydkorea tittar på ett tv-inslag av Nordkoreas senaste robottest i helgen. Under OS i Peking väntas Nordkorea inte skjuta upp några fler missiler.
Människor i Sydkorea tittar på ett tv-inslag av Nordkoreas senaste robottest i helgen. Under OS i Peking väntas Nordkorea inte skjuta upp några fler missiler.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Pyongyang har gjort sju robottester i januari, inklusive det största sedan 2017, vilket kan innebära en omstart av ett mer omfattade testprogram. Och Sydkorea befarar tyder på att en interkontinental robot, som kan nå USA:s fastland, är på tur.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har stängt av Nordkorea från medverkan i Peking-spelen eftersom Nordkorea inte deltog i OS i Tokyo i fjol.

Annons

På fredagen uppgav nordkoreanska statliga medier att landets högste ledare Kim Jong-Un gratulerar Kinas president Xi Jinping för att ha ordnat ett framgångsrikt OS trots den världsomfattande coronakrisen och under mycket svåra omständigheter.

"Att den olympiska elden lyser upp Peking visar att inga svårigheter eller utmaningar kan någonsin hindra det kinesiska folket från att ta stora kliv framåt", lyder Kims meddelande enligt statliga KCNA.

Nordkoreas robottester den senaste tiden borde ha varit väldigt obekvämt för Peking, menar Nordkoreakännaren Cheong Seong-Chang vid Sejong Institute.

– Efter att Kim Jong-Un skickat ett lyckönskningsmeddelande till Xi kan Kina förvänta sig att Pyongyang kommer att avstå från vapentester under OS, säger han.

Och Yang Moo-Jin, professor vid Universitetet för Nordkoreanska studier, säger att det skulle vara högst osannolikt att Pyongyang skulle irritera Peking med robottester under OS.

– Kina vill inte ha någon militär spänning under spelen. Sedan har även FN uppmanat alla länder till ett stillestånd under OS, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons