Nu kan Öster bara vinna

Nytt kontrakt i superettan är säkrat. Nu kan Öster bara vinna en allsvensk kvalplats. För att hålla drömmen vid liv krävs en seger i söndagens bortamatch mot Ängelholm.
Sport • Publicerad 8 oktober 2011
Östers tränare Roar Hansen summerar en framgångsrik säsong. Inte minst försvarsmässigt.
Östers tränare Roar Hansen summerar en framgångsrik säsong. Inte minst försvarsmässigt.Foto: Lena Gunnarsson

Snart är det två månader sedan Öster förlorade. Roar Hansens tankar som tränare verkar ha gjort laget till det stabila lag i superettan som alla drömde om när skåningen presenterades. 2-1-seger mot Jönköping Södra senast gav inte bara fjärde raka derbyvinsten. Det innebär också att Öster definitivt spelar i serien även nästa säsong. Minst.

– Det märks på killarna också, men jag vet också att det plötsligt pratas om allsvenskt kval i Växjö. Det är klart att killarna kommer att göra allt för att nå det, men samtidigt ska de ha en stor eloge att de gjort det som gruppen satte som mål.

Med tre omgångar kvar av serien har både Roar Hansens förra klubb och hans nuvarande chans på allsvenskan.

– Jag hade mina förhoppningar i mina positivaste stunder. Men sedan är det nog en liten överraskning att vi varit så stabila över hela säsongen.

Vad säger du om Ängelholm?

– Jag sade redan från början att jag under en kortare period gick till att träna ett lite sämre lag. Eftersom de är trea och vi är femma så stämmer det. Jag är oerhört imponerad över deras bortafacit. Det är otroligt bra och det är nyckeln tror jag. De har alltid varit ett starkt hemmalag.

Under årets säsong har Öster gjort Värendsvallen till en riktig hemmaplan. Bortaspelet har också imponerat stundtals, men där finns mer att hämta. Planeringen inför framtiden har redan startat. Sju Österspelare saknar kontrakt inför nästa säsong. Det är Rasmus Rydén, Stefan Karlsson, Alexander Henningsson, Dzevad Selimagic, Freddy Borg, Daniel Petersson och Oliver Nedanovski.

Peter Kuno Johansson har inlett samtal med flera av spelarna och nya kontrakt kan snart vara klara. En annan nyhet är att truppen kommer att utökas från 18 till 20 spelare till kommande säsong. Det kan även bli ytterligare någon plats om ekonomin tillåter. I övrigt vill Roar Hansen inte prata om den kommande transferperioden. Klart är att det inte verkar bli någon större dramatik.

– Det kan jag nog bekräfta. Det blir inte tio nya spelare utan knappt en handfull.

En ny spelare presenterade sig på allvar mot Jönköping Södra. Kevin Amuneke gjorde sin första match från start. Han visade sina kvalitéer och fick göra mål på straff.

– Jag tycker att han och Denis Velic passade bra tillsammans. Det ser jag som väldigt positivt för framtiden, säger Roar Hansen.

Två andra spelare som blir viktiga i framtidens Öster är Johan Persson och Mario Vasilj. De är däremot avstängda i matchen mot Ängelholm.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.