Annons

Nu måste Växjö Lakers kostsamma rekordjakt få ett slut

Växjö Lakers–AIK var en match mellan två mentalt tilltufsade lag med mycket att grubbla över.
Det var en match där flera problem förblev olösta och där nya moln tornade upp sig på himlen.
Det var en match där domarna hamnade i fokus och väckte vrede hos hemmalaget.
Sport • Publicerad 6 december 2013
Sam Hallam gillar inte läget.
Sam Hallam gillar inte läget.Foto: Per-Erik Sandebäck

Men det var också matchen där vi såg den förmodat största stjärnan lysa som allra starkast. Där en ex-gnagare visade ex-gnagarform mot det gamla Gnaget han representerade för två säsonger sedan och vann hela elitseriens poängliga.

Det var Växjö Lakers–AIK.

Annons

Å ena sidan rena skitmatchen.

Å andra sidan var det Robban mot resten.

Trots att det buades under Växjös fruktlösa powerplayspel och trots att vissa spelare såg ut att ha strömförande klubbor borde blotta åsynen av en Robert Rosén i ständigt stigande formkurva varit värt entrépengen för de 4504 som såg på.

Men Rosén stod , tillsammans med kedjekamraterna Liam Reddox och Tomi Kallio , för det mesta av innehållet i den lilla hockeygodispåse Växjö Lakers bjöd på medan stormen Sven piskade rått utanför. Faktum är att Rosén mycket väl hade kunnat bli trepoängshjälte i den här matchen. Hans mål efter exakt tio minuters spel i den tredje perioden föranledde en av de längre videogranskningarna i Vida Arenas historia. Efter en lång polsk riksdag fann domare Sören Persson det för gott att slå ut med armarna. Målet underkänt på grund av spark.

Annars var det Växjötränaren Sam Hallam som för ovanlighetens skull intog en huvudroll i eftersnacket. Efter 14 insläppta på de tre senaste matcherna stod Hallam inför sin tuffaste uppgift hittills den här säsongen. Ett snitt på nästan fem insläppta mål kräver akuta åtgärder för att till varje pris tåta luckorna och stoppa läckaget.

Hallam har den senaste tiden, både med kroppsspråk och med talade ord, ganska tydligt signalerat att han inte på något sätt gillar det aktuella läget.

Naivt. Omständligt. Häpnadsväckande.

Sådana relativt starka ord har Hallam använt inför, under och efter matcherna, vilket är ganska ovanligt. Under time-outer och powerbreaks på sistone han stundtals gett prov på rena hårtorksutskällningar inför spelarna.

I går var aktiviteten stor i Lakersbåset under matchen, där det var ett ritande och suddande på taktiktavlorna och där det peppades och gavs instruktioner under samtliga perioder.

Inför matchen hade Lakersledningen dragit tre gånger i den enarmade banditen och fått fram tre nya kedjeformationer, där Reddox-Rosén-Kallio var det enda som var nära att ge jackpott.

Annons

På presskonferensen hade Hallam svårt att dölja sin ilska mot de rättsskipande. Han gick hårt åt samtliga fyra.

Om Roséns bortdömda sparkmål (som betytt 3–2) sa han:

– En jättetuff bedömning. Jag hoppas verkligen att domarchefen Peter Andersson lägger ut videoklippet på SHL:s hemsida snart och redovisar hur domarna tänkte.

Kort efter Roséns bortdömda mål satte AIK 2–3 genom Mark Hurtubise , som vann en tekning, passade till sig själv och drog upp pucken i krysset från dålig vinkel bakom Scott Munroe .

– Det är inte tillåtet att slå pucken på volley vid tekning. Det står två linjemän och två huvuddomare och tittar utan att reagera. Även när det gäller sådana detaljer saknar vi flyt i dag, sa Hallam.

Det går att snacka om svaga domarinsatser, det går att snacka om oflyt, otur och ineffektivitet. Men vi kan också notera att Växjö Lakers fortsätter att agera bedrövligt "orejält" i egen zon, där området framför egen kasse är förtvivlat svårt att försvara.

Att powerplayspelet är andefattigt och att boxplayspelet tillhör SHL:s allra sämsta är redan kända fakta. När dessutom fem-mot-fem-spelet brister – ja, då brister även den sista fördämningen som skiljer tre poäng från två, en eller noll.

Det tar månader av hårt dagligt arbete att bygga upp ett sunt självförtroende.

Det tar bara några ögonblick att rasera hela bygget och tvingas börja med den första stenen på nytt.

Sekunderna innan Växjö Lakers gör entré i Vida Arena spelas en film upp på mediakuben. En film där Sam Hallam ses titta ut över sin spelartrupp och sedan, med myndig stämma, yttra:

Annons

– Det är dags att vi går ut på den här rinken och visar vem som bestämmer!

Att snacka är en sak.

Att utföra handlingen en helt annan.

Sedan målfesten med 7–0 hemma mot Örebro har Växjö Lakers spelat tio matcher. I samtliga har motståndarna gjort första målet. Växjö jagar därmed HV 71:s mindre smickrande rekord på 16 raka 0–1:or, satt i början av säsongen 2008/2009 (allt enligt eminente statistikern Tomas Kling på Twitter).

Tio raka 0–1-underlägen kräver analys.

Det kostar nämligen extra mycket att vara det jagande laget.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons