Nu ska Frej Växjö komma i fatt

Svenska mästarna Söderhamn blir något att bita i...
Men Frej Växjös elitkillar kommer väl förberedda inför den uppgiften på hemmabord.
Sport • Publicerad 9 februari 2011
Fabian Åkerström i Frej har slipat formen med ett fem dagar långt landslagsläger i Falkenberg.
Fabian Åkerström i Frej har slipat formen med ett fem dagar långt landslagsläger i Falkenberg.Foto: Urban Nilsson

Fabian Åkerström och Andreas Törnkvist har varit på landslagsläger i Falkenberg och Ryusuke Sakamoto har spelat japanska mästerskapen hemma i Tokyo.

Det är bra tempo i Futurums mäktiga pingislokal när Fabian Åkerström och Andreas Törnkvist kör ett av sina många pass.

Båda ser taggade ut inför mötet med mästarna.

– Fem dagar i Falkenberg gjorde mig gott. Nu hoppas jag verkligen att vi kommer ikapp Halmstad och Warta i tabellen genom att vi kämpar i varje match, säger Fabian Åkerström, som har 8–10 i matchkvot i elitserien.

Bara Ryusuke Sakamoto är med sina 5–4 bättre i Frejlägret.

Inför varje match i Pingisligan är det samma förhandssnack. Hur ställer motståndarna upp och hur ska vi disponera vårt lag?

– Vem jag möter vet man aldrig, men jag vet att det blir roligt att möta Söderhamn. Det är alltid kul att spela inför vår härliga hemmapublik, säger Fabian.

Han, "Törna", Ryusuke Sakamoto och Joachim Bachstätter bildar i vanlig ordning Frejs manskap.

Japanen lyckades sådär i hemlandets mästerskap. Ryusuke Sakamoto höll sin seedning när han gick till åttondelsfinalen i singel, men åkte något oväntat redan i andra omgången i dubbel.

Nu har Ryusuke med sig två av Japans stora talanger till träningsläger i Växjö. Det är tvåan bland 13-åringarna, Mizutani, och fyran bland 15-åringarna, Yokahana, som ska sparra med frejarna inför Västkustspelen i Falkenberg.

– Att de japanska talangerna vill träna här visar att det är vi, Eslöv och Söderhamn som leder utvecklingen av unga spelare i landet, säger Frejcoachen Marcus Sjöberg.

Han fick se sitt lag vinna med 3–2 i Söderhamn, men då hade inte lurige kinesen Sun Jian, vänsterhänt med pennfattning, anlänt. Kinesen kompletteras i kväll av starka kort som Jon Persson, som visserligen känt av ryggproblem, och Hampus Nordberg, som slagit sig in i landslaget.

En Frejskräll skulle sitta fint med tanke på att Växjölaget har de sämre lagen i tabellen kvar att möta.

– Vi har en bra lottning om man säger så. Kan vi ta två-tre poäng mot Söderhamn känns det som vi har mycket i egna händer framöver, säger Marcus Sjöberg.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.