Ny genomklappning av Lakers

Inte nära. Växjö Lakers håller hög allsvensk klass. Men Växjö Lakers är inte nära att nå elitserien. Efter 4–7 (0–0, 2–2, 2–5) mot Södertälje SK har Lakers en poäng av 15 möjliga i kvalserien. Det talar sitt tydliga språk.
Sport • Publicerad 30 mars 2010

Inte ens en Lakej med det mest positiva tänkandet är världen kan längre tro på sina favoriter i den här kvalserien. Det är bara att inse att det stundar fem evakueringsmatcher, även om äran står på spel.

Växjö Lakers må ha varit med ordentligt i fyra av de fem förlustmatcherna, men det är lika mycket oförmåga som oflyt att det frejdiga offensiva spelet bara gett en futtig poäng.

Målvakts- och försvarsspelet är också högst väsentliga delar i hockey och där har inte Växjö Lakers hållit måttet.

I går pressade Lakers kvalserieledaren och storfavoriten i nästan två och en halv period. 14.09 in i andra perioden ledde Lakers med 2–1 efter mål av Daniel Åhsberg och Niclas Burström. 7.33 in i tredje perioden ledde Lakers med 4–3 efter mål av Anton Hedman och Erik Josefsson. Sensationen låg på lut.

Men då kom en ny genomklappning av Lakers. Efter att Oscar Alsenfelt schabblat in 4–4 efter 9.38 tilläts SSK göra 5–4 och 6–4 inom 24 sekunder.

Det var totalt kaos i Lakers defensiv.

– När SSK spelade som man gjorde hade vi all chans i världen att vinna den här matchen. Men så ger vi bort allt under de sista tio minuterna. Vi har ingen press på oss och ändå är spelarna oroliga. Jag är förundrad, sa Lakerstränaren Janne Karlsson som var grymt besviken efter genomklappningen som gav femte raka kvalserieförlusten.

– Våra misstag i slutet av matchen förstörde allt, vi släppte till många billiga mål. Men det här är läropengar för spelarna.

Offensivt var Lakers likvärdigt med SSK i går, till ingen nytta. Efter en mållös förstaperiod kom fyra fullträffar i andra, tre av dem i powerplay. Linus Widell sköt 1–0, Daniel Åhsberg 1–1, Niclas Burström 1–2 och Jonas Almtorp 2–2.

Södertäljes fullträffar i tredje periodens målorgie var signerade Yanick Lehoux (3–3), Jiri Bicek (4–3), Fredric Andersson (5–4), Blaz Gregorx (6–4) och Linus Videll (7–4). Det sistnämnda målet blev mål trots att pucken aldrig gick i mål. Men Videll fälldes i friläge och med tom Lakerskasse, därför dömdes det mål.

Tur att SSK:s sjunde fullträff bara var av akademisk betydelse...

Lakersmålvakten Oscar Alsenfelt spelade förtroendengivande i första perioden, men stod inte distansen ut. Han släppte flera billiga mål. Även flertalet av Lakersbackarna ballade ur ju längre matchen led. Framåt var kedjan med Johan Markusson, Erik Josefsson och Anton Hedman den bästa.

Men bäst på isen var SSK:s Linus Videll som gjorde två mål och passade till tre. Tillsammans med kedjekamraterna Jonas Almtorp och Yanick Lehoux dominerade han eftertryckligt.

Räkna inte bort HV71­­-aktuelle Linus Videll från VM senare i vår.

”Vi släppte till många billiga mål. Men det här är läropengar för spelarna.”

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.