Ny världsliga nästa år – men får Falsterbo plats?
För att möta den tuffare konkurrensen från bland andra Global Champions League och göra sporten mer begriplig, behöver de traditionella nationshoppningarna spetsas till.
Konceptet med kontinentala ligor skrotas. I stället införs en världsliga. De tio bästa nationerna möts på fem tävlingsplatser. De åtta främsta lagen i serien gör sedan upp i en final.
Sverige tillhör inte den högsta divisionen i Nations Cup i år, men får plats i nya League of Nations eftersom hänsyn tas till världsrankningen.
Arrangörerna står på kö. När ansökningstiden gick ut hade 18 tävlingsorter från Europa, Nordamerika och Mellanöstern anmält intresse, bland dessa Falsterbo.
Besked på tisdag
Internationella ridsportförbundet, Fei, tillkännager på tisdag i nästa vecka vilka sex orter som får stå som värdar av League of Nations fram till och med 2027.
Falsterbo har en lång tradition av att arrangera femstjärniga nationshoppningar. Dessutom är stödet starkt från utländska ryttare som uppskattar den genuina miljön.
Svenska ryttares framgångar, det stora intresset för ridsport samt vanan vid att arrangera internationella tävlingar talar för Falsterbo. Kommersiellt och logistiskt ligger däremot Falsterbo i lä jämfört med flera europeiska konkurrenter.
Henrik Ankarcrona sitter med i den Fei-kommitté som utarbetat det nya formatet för nationshoppningarna.
– Vi vill växa som sport och vi tror att det här är ett sätt. Det är en världsliga som blir lättare att följa.
TT: Vad skulle det betyda för Falsterbo att kunna erbjuda nationshoppningar i absolut världsklass?
– Jättemycket, så klart. Det skulle betyda mycket för Sverige. Vi är rätt starka spelare.
Om Falsterbo går miste om League of Nations betyder det inte slutet på internationella laghoppningar i den skånska ridsportmetropolen, enligt Ankarcrona.
– Falsterbo kommer alltid att finnas kvar. Jag är inte orolig för det.
Falsterbo kommer i stället att sälla sig till arrangörer som La Baule, Aachen, Rom och Spruce Meadows – i dag utanför Nations Cup – och bjuda in nationer och ryttare till självständiga nationshoppningar.
Står inte och faller
Landslagsryttaren Jens Fredricson:
– Jag tror inte att Falsterbo står och faller med League of Nations, men det skulle var en fördel att få det. Det ger större prispengar och ett starkare startfält.
– Får man det inte tror jag att man kan ha en fristående nationshoppning, hitta en bra sponsor och locka hit bra ryttare. För det är fortfarande en väldigt bra tävling.
Fakta: Nations Cup blir League of Nations
+ Tio nationer deltar plus möjligen ett lag från värdnationen om det inte ingår i serien.
+ Avgörs på fem olika platser, tre i Europa, en i Nordamerika och en i Mellanöstern.
+ De åtta bästa nationerna gör upp i en final.
+ Till skillnad från nuvarande Nations Cup får inte den sämsta ryttaren i varje lag ställa upp i den andra rundan. Den avgörs med tre ryttare i varje lag där varje resultat räknas. I den andra rundan får heller inte de två sämsta lagen från den första rundan delta.
+ League of Nations införs nästa år.
+ På tisdag ska Internationella ridsportförbundet utse vilka fem orter som blir arrangörer och vilken ort som får stå som värd för finalen.
Källor: fei.org och tidningenridsport.se