Ny världsrekordsjakt i Tipshallen

I fjol blev det världsrekord. Nu kommer diskuskastaren Gerd Kanter tillbaka till Tipshallen för att slå nya rekord.
Sport • Publicerad 19 mars 2010
Gerd Kanter, olympisk mästare i diskus, tävlar i Växjö nästa helg.
Gerd Kanter, olympisk mästare i diskus, tävlar i Växjö nästa helg.Foto: 

Det blir alltså en repris av fjolårets kastgala inomhus i Tipshallen. Fjolårets premiär lockade bland annat världs- och olympiamästaren Gerd Kanter och han slog då världsrekord med ett kast på 69,51 meter. Den estniske diskuskastaren har islänningen Vésteinn Hafsteinsson som personlig tränare och han har sin bas i Växjö. Det är en anledning till den ovanliga tävlingen.

– Jag och mina aktiva har blivit väl mottagna i Växjö och jag vill ge något tillbaka. Förra årets tävling var en succé och gav mersmak, säger Vésteinn Hafsteinsson.

Även Växjös andra stortränare, Agne Bergvall, är med och arrangerar.

– Att ständigt utveckla friidrotten i Växjö är viktigt och denna kastgala är ett bidrag, säger Agne Bergvall.

Kastgalan avgörs nästa lördag och världsrekordhållaren får tufft motstånd. Bland annat kommer Daniel Greaves från Storbritannien som vann Paralympics i Aten 2004. Flera andra världskastare samt stora delar av den svenska eliten finns också på plats.

Gerd Kanter är 30 år och har varit med i världseliten i många år. Han har tagit medalj tre världsmästerskap i rad, silver i Helsingfors 2005, guld i Osaka 2007 samt brons i Berlin 2009. År 2008 vann han OS i Pekinge. Hans personliga rekord utomhus är 73,38 meter. Nu siktar han på att bli den första som kastar över 70 meter inomhus.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.