Nytt coronabesked: Undvik trängsel och begränsa idrottslivet
De nya riktlinjerna är tänkta som ett förtydligande av tidigare utfärdade rekommendationer.
De riktar sig också till delar av samhället som inte omfattas av skyldigheten att begränsa allmänna sammankomster till högst 50 personer.
Riktlinjerna innebär att till exempel butiker, kollektivtrafik och idrottsföreningar i stor utsträckning själva måste bedöma vilka åtgärder som är lämpliga för att dämpa risken för att coronaviruset sprids.
– Detta är ingen kokbok där man kan läsa om hur man ska göra för varje händelse i livet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Han uppger dock att det är allas skyldighet att följa rekommendationerna.
– Det är alltså inte frivilligt, understryker Johan Carlson.
Däremot finns det inga sanktioner mot de som bryter mot reglerna.
– Nej, det finns inga sanktionsmöjligheter enligt smittskyddslagen mot enskild person. Men det här är en väldigt tydlig normgivning i svensk lagstiftning, att minska smittspridningen, säger Johan Carlson.
Han ger exempel på de nya riktlinjerna. När det gäller de som sköter kollektivtrafiken så ska trängsel undvikas.
– Att ställa in turer och därmed öka trängseln är inte acceptabelt, säger Carlson.
Folkhälsomyndigheten vill också att antalet passagerare begränsas beroende på fordon och att passagerare informeras hur de ska uppträda för att minska smittrisken.
När det gäller handeln så vill Folkhälsomyndigheten att butikerna begränsar antalet kunder för att undvika trängsel. Det kan handla om att hitta alternativ till kassaköer och se till att köande kunder håller avstånd.
Folkhälsomyndigheten uppmanar föreningar att skjuta upp så många föreningsstämmor och årsmöten som möjligt.
Idrottsföreningar uppmanas att överväga om man ska fortsätta med verksamhet som innebär mycket närkontakt, som till exempel i brottning. Om det är möjligt ska träningen ske utomhus. Folkhälsomyndigheten vill också att matcher och cuper skjuts upp.
Johan Carlson medger att det är problematiskt att begränsa idrottslivet.
– Vi vill att man ska fortsätta motionera och röra sig utomhus, säger han.
På arbetsplatser ska man hålla avståndet och ge möjlighet till god hygien och försöka medge att medarbetarna arbetar hemifrån och anpassar arbetstider för att undvika rusningstrafiken.
Socialminister Lena Hallengren (S) tycker det är viktigt att understryka allas ansvar för att hindra smittspridningen, även om man inte riskerar sanktioner, som om man bryter mot förbudet mot allmänna sammankomster över 50 personer.
– Det finns inte motsvarande påföljder när det handlar om att organisera kollektivtrafiken eller hur man ska göra för att undvika trängsel i en butik eller att skjuta upp idrottsevenemang, säger Hallengren.
Hon uppmanar också alla i Sverige att i privata sammanhang agera med väldigt mycket kunskap om hur den här smittan sprids.
– Man ska hålla avstånd, man ska vara hemma när man är sjuk, sköta handhygien och man ska inte ordna värsta festen och dra in vänner, bekanta och släktingar i det här läget, säger Hallengren.
TT: Vad händer med religiösa högtider inför påsken?
– Religiösa högtider måste se helt annorlunda ut mot vad man är van vid när man går till kyrkor och moskéer, säger Hallengren.
– Det går absolut inte att samlas i stora grupper och vara nära varandra.
Nya allmänna råd
Folkhälsomyndigheten har sammanställt nya allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19 i Sverige:
Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.
Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
Källa: Folkhälsomyndigheten