Annons

Nya Zeeland världsmästare i cricket

Nya Zeeland är världsmästare i cricket.
Laget vann den allra första VM-finalen i testmatcher mot Indien.
Cricket • Publicerad 24 juni 2021
New Zeelands lagkapten Kane Williamson med den helt nya VM-pokalen.
New Zeelands lagkapten Kane Williamson med den helt nya VM-pokalen.Foto: Ian Walton/AP/TT

Ett tätt lagarbete med en stjärna som går sina egna vägar skulle kunna vara ett Sverige i fotbolls-EM, men gäller lika mycket de nykorade världsmästarna i Southampton i England, där stjärnan den här veckan heter Kyle Jamieson.

Kastaren slog ut sex indier på väg mot segern, som i crickettermer skrivs att Nya Zeeland vann med 8 wickets, det vill säga att de hade åtta man kvar som inte hade slagits ut när de kommit upp i samma poäng som Indien slutade på (387).

Annons

Femdagarsmatchen i Southampton har störts av det dåliga vädret i södra England, men när det väl spelades infriade matchen förhoppningarna om att det skulle bli en kamp in till sista dagens kväll.

Den nyinstiftade VM-finalen är tänkt att öka intresset för så kallade testmatcher, som spelas i upp till fem dagar, då det långa format är hotat av mer snabbspelade matcher. VM-finalen ersätter det tidigare systemet där laget med högst världsrankning över de senaste två årens spel utses till bästa lag. Nu fick i stället de två högst rankade lagen göra upp i en enda match.

Men internationella cricketförbundet ICC hade nog hoppats att England skulle stå på den ovala planen i veckan – gärna mot ärkefienden Australien – och att lagen skulle bjuda på mer publikfriande spel och mindre raffinerad taktik, än det som det nu blev.

Nya Zeeland, rankat etta i världen, var inte favorittippat att ens ta sig till final, men visade med en klar seger mot England tidigare i juni att man förtjänade sin rankning.

Indien å sin sida imponerade i vintras med en sensationell seger mot Australien i Australien och rena utklassningen mot England hemma i Indien. Laget får nu försöka ta revansch i höstens VM i den kortaste cricketformen, T20.

Och Australien och England får trösta sig med att i vinter göra upp om cricketens äldsta pokal, Ashes, som i år spelas i Australien.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons