Kristianstad fortsätter spöka för Rosengård

Kristianstad fortsätter att vara ett spöke för de regerande svenska mästarna.
Efter ett succébyte och en sen kalldusch fick Rosengård bara med sig en poäng från fredagskvällens Skånederby (1–1).
Fotboll • Publicerad 13 maj 2022
Kristianstads Delaney Baie Pridham (mitten) jublar efter att ha kvitterat till 1–1 mot Rosengård.Foto: Johan Nilsson/TT

Regerande fotbollsmästare, men Kristianstad hade Rosengård inte besegrat sedan i juli 2020.

Tre gånger i följd hade Skånederbyna lagen emellan slutat med kryss.

Dessförinnan vann Kristianstad.

För Rosengårds del hade supertalangen Bea Sprung inlett säsongen med ett schvung. 17-åringen hade gjort mål i två matcher i följd och hon skulle också vara inblandad i hemmalagets första farligheter.

Men istället var det Sofie Bruun Bredgaard som med ett välplacerat skott från straffområdeslinjen skulle ge hemmalaget ledningen.

Bättre flyt

Rosengårds mittfältskreatör Jelena Cankovic var tillbaka i truppen efter skada. Efter att ha inlett på bänken byttes hon in i paus.

Omgående fick Rosengård ännu bättre flyt i spelet och inledde andra halvlek med att rada upp möjligheter.

Men både Cankovic och Rosengård skulle mattas av.

I den 75:e minuten höll Rosengårdsmålvakten Teagan Micah på att göra bort sig ordentligt när hon nära eget mål tappade bollen till Evelyne Viens. Men tack vare en räddning på mållinjen av landslagsbacken Emma Berglund lyckades Rosengård behålla ledningen. Men det skulle visa sig vara temporärt. När tre minuter återstod av ordinarie tid kom kallduschen.

Kalabalik följde en hörna och inbytta Delaney Baie Pridham tilläts stöta in kvitteringen.

"Stolt över laget"

Pridham kom in i 64:e matchminuten och bytet kan så klart bara beskrivas som en succé.

– Mitt jobb var att komma in och göra skillnad och när vi fick hörna var jag hungrig och tog vara på chansen. Jag är verkligen stolt över laget, att vi höll oss till vår gameplan och kämpade hela matchen ut, säger hon.

Lika glada miner var det inte hos Rosengård som deppade över missade poäng.

– Kul att göra mitt första mål på hemmaplan. Vi borde gjort både 2–0 och 3–0 och sedan blir vi stressade. Vi vet att Kristianstad är ett bra lag, och är man inte fokuserade i 95 minuter så kommer de göra mål, säger Bruun Bredgaard.

Cankovic fyller i:

– Det var skönt att vara tillbaka efter skada. Men vi måste lära oss att stänga matchen i ett sådant läge som i dag. Vad som hände är oacceptabelt.

För Rosengård väntar nu ett intensivt spelschema. Åtta matcher återstår innan sommaruppehållet. De ska avverkas innan den 19 juni, vilket periodvis innebär matcher med bara tre dagars vila emellan. Dessutom bär en digniteten av en cupfinal.

– Min fysik kändes bra i dag, men vi tar det dag för dag. Jag vill vara med och bidra, säger Cankovic.