Annons

Öberg jagar nya framgångar på favoritarenan

Senast Elvira Öberg var i Otepää tog hon tre JVM-guld.
Nu är skidskyttestjärnan tillbaka på favoritarenan för att säkra andraplatsen i den totala världscupen.
Skidskytte • Publicerad 11 mars 2022
Elvira Öberg efter OS-guldet i stafett i Peking. Arkivbild.
Elvira Öberg efter OS-guldet i stafett i Peking. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

För första gången arrangeras en världscuptävling i skidskytte i Otepää, Estland – men för Elvira Öberg är det ett kärt återbesök. Skidskyttestjärnan tog tre JVM-guld där 2018.

– Jag har verkligen jättemycket fina minnen från då och det är verkligen goda känslor att vara här. Det ger ganska mycket energi att ha sådana associeringar med platsen, säger hon inför dagens sprint.

Annons

Elvira Öberg berättar att det i princip är samma banor som de tävlar på som senast och att landslaget bor på samma hotell som hon gjorde under 2018.

Andraplats i den totala världscupen

TT: Ger det en trygghet att vara där?

– Det måste jag säga. Jag vet att jag trivdes när jag var här senast och jag fick skyttet att fungera väldigt bra. Jag tror ändå att det ger en trygghet att ha tävlat på en plats och lyckats också, för då vet jag att har jag gjort det en gång så kan jag göra det igen.

Elvira Öberg tog ett guld och två silver i OS i Peking i februari. Nu ligger hennes fokus på att behålla andraplatsen i den totala världscupen.

"Oavsett hur den här säsongen slutar"

– Jag vill hemskt gärna behålla mig på pallen i den totala cupen, det vill jag verkligen. Det skulle betyda väldigt mycket, säger hon.

Inför de två sista tävlingshelgerna – världscupen avslutas i Holmenkollen nästa vecka – ligger Öberg tvåa i den totala världscupen.

Närmast bakom är hennes syster Hanna – eftersom belarusiskan Dzinara Alimbekava inte tävlar.

Det är norskan Marte Olsbu Røiseland som leder den totala världscupen, men för Öberg är målet att behålla andraplatsen då avståndet till Røiseland känns för stort.

– Oavsett hur den här säsongen slutar med de två avslutande helgerna kommer jag kunna sammanfatta en fantastisk säsong, både med världscupen och OS. Jag fick ta mina första världscupsegrar och sen lyckas otroligt bra på OS, säger Elvira Öberg.

Fakta: Topp fem i damernas totala världscup

1) Marte Olsbu Røiseland, Norge: 728 poäng.

2) Elvira Öberg, Sverige: 631 poäng.

3) Dzinara Alimbekava, Belarus: 589 poäng.

4) Hanna Öberg, Sverige: 548 poäng.

5) Lisa Theresa Hauser, Österrike: 520 poäng.

Källa: Bitahlonworld.com

Fakta: Topp fem i damernas totala världscup

De 40 bästa i varje världscuplopp får poäng.

Där får exempelvis ettan 60 poäng, tvåan 54 poäng, trean 48 poäng, fyran 43 poäng och femman 40 poäng.

Den som kommer på plats 40 får en poäng.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons