Annons

Ödesmatch för Sverige: "Vi behöver vinna"

Ödesmatcherna kommer efter varandra.
Sveriges nästa uppgift i EM-kvalet: Österrike.
– Vi behöver vinna den här matchen, säger förbundskapten Janne Andersson inför tisdagens match på Friends arena.
Fotboll • Publicerad måndag 14:29
Förbundskaptenen Janne Andersson.
Förbundskaptenen Janne Andersson.Foto: Henrik Montgomery/TT
Landslagets kapten Victor Nilsson Lindelöf.
Landslagets kapten Victor Nilsson Lindelöf.Foto: Henrik Montgomery/TT

Förlusterna mot Belgien, 0–3 i Solna, och Österrike, 0–2 i Wien, gav Sverige tuffa förutsättningar inför fortsättningen av kvalet.

I princip bara segrar behövs för att nå EM i Tyskland nästa sommar.

Annons

Efter den viktiga bortasegern mot Estland, 5–0 i Tallinn, väntar ännu en i raden av ödesmatcher. Vid förlust är poängglappet till just Österrike hela sju poäng. Vid seger skiljer bara en poäng.

Så tre poäng är det enda som räknas.

– Vi har klara idéer hur vi ska jobba med spelarna och vad vi ska säga till dem innan matchen. Vi behöver göra mycket bättre än vad vi gjorde i Wien, då var Österrike mycket bättre då, säger Andersson.

– Jag har stor respekt för Österrike som har många spelare som spelar på hög nivå. Det blir en tuff match.

Lyssnar på spelarna?

Förbundskaptenen säger att han i stort har startelvan klar för sig.

– Att ta ut ett lag är alltid svårt, ibland är det lite lättare, ibland lite svårare men jag har det ganska klart för mig. Det är bara några positioner som jag behöver fundera på och även stämma av med det medicinska teamet.

– Det finns några olika alternativ. Det finns också alternativ som i lördags, att spelare kommer in och bidrar. Det som är bra är att vi, förutom skadade Anthony Elanga som fick lämna truppen, har pigga och friska spelare. Det är jätteroligt.

Efter 5–0 mot Estland var flera spelare tydliga med att de vill se ett fortsatt offensivt balanserat lag.

Vilket gehör de får hos Andersson återstår att se.

– Ambitionen är som alltid när vi spelar hemma att vara framåtlutade. Vi vill kunna gå ut och ta tag i matchen, men vi får inte slarva i presspelet. Vi kommer absolut att vara offensiva i vår attityd.

Inte chansa

Annons

I och med att inbördes möten går före målskillnad i tabellen är det en klar fördel att vinna med 2–0. Då är Österrike och Sverige lika i inbördes möten. Allra helst ska Sverige vinna med tre måls marginal.

– Min ingång är att vinna matchen, inte hur mycket vi ska vinna med. Det är ett antal matcher kvar att spela och att chansa för att vinna med två mål när man leder med ett är inte bra.

– Beroende på hur matchen ser ut kan det bli naturligt att man bara kör på, det kan också vara så att man måste backa och hålla ledningen, säger Andersson.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf:

– Vi vet vilken typ av fotbollslag de är och vilken typ av fotboll de vill spela. De var bättre än vi i Österrike och vann alla dueller. Vi måste ut och prestera på hög nivå och vinna duellerna, för det gjorde vi inte i Österrike.

Säljer biljetter

5–0 mot Estland gav biljettförsäljningen ett rejält lyft. Vid lunchtid på måndagen var 39 500 biljetter sålda. Andersson och Nilsson Lindelöf understryker hur viktigt läktarstödet är.

– Här hemma har vi varit väldigt starka. Det stödet vi har från vår publik... det är en fantastisk känsla att gå ut och jobba under de förutsättningarna, säger Andersson.

– Ju fler som kommer desto bättre. Publiken pushar oss och det är vi glada för, säger Nilsson Lindelöf.

Belgien och Österrike har båda tio poäng efter fyra matcher medan Sverige är trea på sex poäng. De två främsta lagen i gruppen når EM.

EM-kvalmötet med Österrike på tisdagskvällen startar 20.45.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons