OK Norrvirdarna i medvind

Varje tisdagskväll samlas en diger skara löpare vid Hälsoarenan i Lammhult för ett gemensamt träningspass.
– Det är kul att springa i skogen, säger snart 12-årige Simon Kringstad i OK Norrvirdarna som trotsade gårdagens duggregn och tog täten när löparna sprang i väg.
Sport • Publicerad 4 juni 2014
OK Norrvirdarnas Robert Karlsson testar uppförslöpet vid Lejonbacken som ingår i bansträckningen på fredagens Trail Run som anordnas i Lammhult.
OK Norrvirdarnas Robert Karlsson testar uppförslöpet vid Lejonbacken som ingår i bansträckningen på fredagens Trail Run som anordnas i Lammhult.Foto: Lena Gunnarsson
OK Norrvirdarnas John Carlsson, Jonas Andersson och Hans Falk.
OK Norrvirdarnas John Carlsson, Jonas Andersson och Hans Falk.Foto: Lena Gunnarsson
Märta Forsberg, Anna Borensved, Stefan Johansson och Robert Karlsson i samspråk utanför Norrvirdarnas klubblokal.
Märta Forsberg, Anna Borensved, Stefan Johansson och Robert Karlsson i samspråk utanför Norrvirdarnas klubblokal.Foto: Lena Gunnarsson
Elin Rahm och Simon Kringstad anförde fältet när OK Norrvirdarna körde sitt tisdagspass i går.
Elin Rahm och Simon Kringstad anförde fältet när OK Norrvirdarna körde sitt tisdagspass i går.Foto: Lena Gunnarsson

Tisdagsträningen har blivit en tradition för löparna i OK Norrvirdarna medan ungdomsorienterarna i samma klubb tränar gemensamt på onsdagar.

– Vi började med löpträning på tisdagar för ungefär två år sedan och från början var vi fem–tio stycken. I år har vi varit 30–35 som mest. Det känns som det blivit lite mode med löpning. Det är en enkel träningsform eftersom man kan springa lite när man vill och när det passar, berättar Robert Karlsson i OK Norrvirdarna.

Allt från rutinerade långdistanslöpare till rena nybörjare är välkomna att hänga på och att löparboomen håller i sig var gårdagens träningspass ett bevis på. De tidigare dagarnas solsken var utbytt mot mörka moln och regn, men 20-talet löpare fanns på plats för träningen vid Lammhultsbadet där OK Norrvirdarna har sin bas.

– Vi brukar dela in oss i olika grupper beroende på nivå. Det handlar inte om distanslöpning utan mer om kvalitet, spänst och löpteknik, säger John Carlsson, tidigare elitorienterare och numera tävlingsansvarig i OK Norrvirdarna.

Bland de 20 löparna som tränade i går fanns bland andra Simon Kringstad som har gott påbrå när det gäller att ta sig runt i skogen med karta och kompass då hans faster heter Annichen Kringstad och är trefaldig individuell VM-guldmedaljör i orientering med både Jerringpris och bragdguld på meritlistan.

– Jag har hållit på med löpning i typ fem år, mest orientering, säger Simon som ska fylla 12 år och bor i Fägerhult.

Elvaåriga Elin Rahm från Gällaryd tillhör också det yngre gardet i klubben och har precis börjat med löpning i Norrvirdarna.

– Det är roligt att springa, säger hon och springer iväg.

1994 slog sig OK Norrvirdarna samman med Gårdsby IK och bildade Värend GN, men efter 20 år tävlar man åter under egen flagg som man gjorde redan 1947 när OK Norrvirdarna bröt sig ur IFK Lammhult. Förutom orientering och löpning ingår även längdskidåkning i föreningens verksamhet.

– Värend bildades främst för att främja elitverksamheten i Gårdsby och Norrvirdarna, men elitverksamheten har avtagit lite på senare år och vi har mest motionärer och ungdomar. OK Norrvirdarna förknippas med Lammhult och är ett starkt varumärke för orten. Norrvirdarna har också hela tiden funnits kvar med skidor och löpning, förklarar John Carlsson.

Sedan flera år tillbaka har klubben hand om skötseln och drivandet av Lammhultsbadet och det är också här, på Hälsoarenan, OK Norrvirdarna har sin fasta punkt med klubblokal och träningsanläggning.

– Lammhultsbadet är vår största inkomstkälla och sysselsätter många ungdomar och sedan är det vår samlingsplats, säger John Carlsson som är en av drygt 200 medlemmar i klubben.

En imponerande medlemssiffra med tanke på att Lammhult har cirka 1500 invånare.

Förra året på nationaldagen anordnade Norrvirdarna Möbelriket Trail Run för första gången och på fredag är det dags för den andra upplagan av tävlingen som har hembygdsparken i Lammhult som centralplats.

– Förra året var det cirka 70 som kom till start och blir det 100 i år får vi vara nöjda. Det är ett tufft lopp med en annan typ av löpning på stigar och mindre vägar. En utmaning med 160 meters stigning på varje femkilometersvarv, säger Robert Karlsson som är ansvarar för tävlingen.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.