Okända VM-hjälten har nyckelroll i EM
Förbundskaptenen Janne Anderssons stab innehåller åtskilliga medarbetare som han känt länge och i många fall jobbat med under alla år som klubblagstränare.
Lasse Jacobsson är en i en lång rad.
– Vi har mötts i olika sammanhang sedan 1997. Då var han tränare i Laholm och jag i Halmia, vi gick upp i ettan och de kom trea. Sedan jobbade vi ihop i Halmstads BK 2004 och 2008–2009.
– Vi har haft kontakt, pratat med varandra en gång i månaden om inte mer, vi har åkt på semester till Italien med familjerna. Vi är i ungefär i samma ålder, har barn i samma ålder, samma värderingar i det mesta, säger Jacobsson.
"Lite kan också vara bra"
Alla dessa timmar av studier av motståndaren, de rörliga bildsekvenser han klipper ihop tillsammans med matchanalytikern Christoffer Bernspång, den omfattande dokumentationen förbundskaptenerna och spelarna förses med, sammantaget är det en liten del av allt arbete som läggs ned för att vinna nästa match.
– Det är en liten bit i det hela, men lite kan också vara bra, säger Jacobsson.
Han får något stolt i blicken när han berättar om upprinnelsen till målet som tog landslaget till kvartsfinal i VM 2018.
– Jag hade sett Schweiz två gånger före VM. Det kom lite oväntat att vi fick möta Schweiz eftersom vi vann gruppen. Jag tror att vi jobbade i nästan ett dygn i sträck. Vi (Jacobsson och Bernspång) såg att Xherdan Shaqiri gärna fuskade lite i defensiven.
Informationen skickades vidare till Janne Andersson och spelarna.
– Och så gör vi gör vårt mål (Emil Forsberg) när vi kommer in i ytan mellan honom (Shaqiri) och ytterbacken. Efteråt sade "Granen" (Andreas Granqvist) att "fan, så bra taktiskt att ni listade ut det".
TT: Det måste kännas härligt?
– Ja, att man hittar det och hittar bilder till det, säger Jacobsson.
Inga matcher på plats
På sin lott inför EM har han Spanien och Polen. Tom Prahl har koll på Slovakien, den tredje motståndaren i gruppspelet, medan Roger Sandberg har fokus på möjliga motståndare om Sverige går vidare.
Det är bara Jacobsson som håller sig i landslagets "bubbla".
– Tanken från början var att jag skulle se Spanien–Polen, men det går inte med karantänsreglerna.
Han har inte sett måndagskvällens premiärmotståndare "live" en enda gång sedan pandemin slog till förra vårvintern.
TT: Får du en osäkerhetskänsla när du inte kan se motståndaren på plats?
– Nej, det tycker jag inte. Spanien har jag sett flera gånger "live" tidigare. De spelar inte så annorlunda med Luis Enrique (Spaniens förbundskapten). Polen har jag inte sett, men de har ungefär samma spelartrupp som när jag såg dem mot Sydkorea i genrepet till VM. Men visst är det skillnad. När man sitter på läktaren ser man på ett annat sätt hur spelare reagerar i olika situationer, hur coachen agerar och sånt.
"Måste ha betydelse"
TT: Betydelsen av att Sergio Ramos inte är med i Spaniens trupp?
– Det betyder mycket för hela gruppen. Han har varit lagkapten i många år, den som har gått i bräschen i många sammanhang. Det måste ha betydelse plus att han är den som de letat efter vid fasta situationer som hörnor och frisparkar. Han har slagit alla straffar och sällan missat.
TT: Spanien generellt?
– Jobbar mycket med hög press i försvarsspelet, återerövring av boll. Båda ytterbackarna är ibland det farligaste hotet. De kan välja och vraka mellan bra spelare.
Precis som Sverige har Spaniens brottats med coronarelaterade störningar i truppen. Sergio Busquets är kvar i karantän och missar mötet med Sverige. Vad innebär det taktiskt för Spanien?
Det är på Lasse Jacobssons lott att försöka lista ut hur spanske Luis Enrique tänker.
Landslagets ledare i EM
Janne Andersson, förbundskapten
Peter Wettergren, assisterande förbundskapten
Maths Elfvendal, målvaktstränare
Paul Balsom, performance manager
Christoffer Bernspång, matchanalytiker
Lars Jacobsson, bevakare
Tom Prahl, bevakare
Roger Sandberg, bevakare
Dale Reese, medicinsk koordinator
Anders Valentin, läkare
Jonas Werner, läkare
Christian Andersson, naprapat
Fredrik Larsson, sjukgymnast
Anders Smith, massör
Bert Andersson, överledare
Stefan Pettersson, landslagschef
Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare
Jan Gustavsson, säkerhetsansvarig
Roger Jacobsson, materialansvarig
Tommie Nilsson, materialansvarig
Jakob Kakembo Andersson, presschef
Ester Kristiansson, medieansvarig
Cecilia Sandell, koordinator
Andreas Hård, sociala medier
Mats Broström, kock
Gustaf Sandfridsson, kock
Källa: Svenska fotbollförbundet