Annons

Olagligt att ge svenska OS-stjärnor vaccinförtur

Vissa idrottare får gräddfil medan andra får hoppas på WHO:s hjälp.
Frågan om vaccin har blivit en het fråga inför OS i Tokyo – och delar idrottsvärlden.
Men att ge svenska truppen förtur är inte aktuellt – det hade varit olagligt.
Sport • Publicerad 9 mars 2021
Linnea Stensils vill nog vaccinera sig. Arkivbild.
Linnea Stensils vill nog vaccinera sig. Arkivbild.Foto: Tobias Röstlund/TT

– Det är oförenligt med svensk rätt att hävda att man ska gå före, säger Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska Institutet och adjungerad ledamot i delegationen för medicinsk etik vid läkarsällskapet.

Men synen på förtur till vaccinet mot covid-19 skiljer sig åt. Vissa länder öronmärker doser åt sina idrottare: Ungern är i full färd med att vaccinera sin trupp, Serbien har samma målsättning och i Israel – som är världsledande när det gäller att vaccinera sin befolkning – ska idrottarna vara färdigvaccinerade senast i maj, rapporterar sajten Inside the Games.

Annons

Även Belgiens olympiska kommitté har frågat efter doser som ska täcka behovet hos idrottarna.

– Det är upp till varje land att hantera sina prioriteringsgrupper, konstaterar Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, som räknar med att svenska truppen erbjuds vaccin enligt gängse köregler innan det är dags att åka.

Gräddfil olaglig

Bland de första att yrka på gräddfil var kanadensaren Dick Pound, frispråkig medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK), som uttryckt att idrottare borde få gå före i vaccinationskön.

En omöjlighet i Sverige. Här får alla – idrottare eller ej – vänta på sin tur, understryker docent Niklas Juth som hänvisar till Hälso- och sjukvårdslagen och gällande prioriteringsordning, där företräde nu ges åt exempelvis äldre och vårdpersonal.

– De som drabbas allvarligast när de blir sjukast – eller de som har störst sannolikhet att drabbas – ska gå först.

i Sverige pågår vaccinering, men i en rad länder kommer det inte kunna ske under överskådlig framtid.

Internationella olympiska kommittén (IOK) och WHO har startat ett gemensamt vaccinationsprojekt för att försöka se till att OS-idrottare i fattigare länder också ska få tillgång till vaccinet innan OS invigs den 23 juli.

"Min skyldighet"

I nuläget finns inga krav på vaccination för att delta i Tokyo, men IOK uppmanar alla som kan att vaccinera sig. Vaccinationsviljan skiljer sig dock åt bland tävlande. En av de som vägrar vaccin är jamaicanske sprintstjärnan och dubble OS-guldmedaljören Yohan Blake.

Hur resonerar svenska truppen?

– Är det så att vi inte måste så kommer jag nog ändå överväga att ta det, man vill inte bli sjuk precis innan, säger kanotisten Linnea Stensils.

Annons

Tommy Macias, som tävlar i 73-kilosklassen i judo, tvekar inte.

"Eftersom jag reser ganska mycket med min idrott så finns det en stor, eller i alla fall en större chans att jag blir smittad och tar med det hem. Därför tycker jag att det är min skyldighet att vaccinera för att göra samhället tryggare." skriver han i ett mejl till TT.

"Hålla sig i bubblor"

Normalt sett är vaccinationsviljan hög i den svenska truppen, enligt SOK:s Peter Reinebo som blickar tillbaka till vinter-OS i Vancouver 2010 då svininfluensan grasserade.

– Vi satte upp ett par vaccinationsmöjligheter för vår trupp och gjorde det lättillgängligt. 95 procent av vintertruppen vaccinerade sig.

Faktum kvarstår – vissa länders idrottare kommer åka vaccinerade, andra inte. Hur kommer det här att märkas på plats i Tokyo?

Inte mycket, svarar Peter Reinebo:

– Testandet är grundbulten i att hindra smittspridning under OS, och det andra är att iaktta försiktighet med hygien och distansering – och att hålla sig i bubblorna, oavsett om det handlar om att bo, äta eller transportera sig.

Fakta: Här är reglerna som idrottarna måste följa

Arrangören har släppt ett 33-sidigt dokument med restriktioner och regler som idrottarna måste förhålla sig till för att hålla coronasmittspridningen nere under sommarens OS i Tokyo.

Här är några av reglerna:

Undvik fysisk kontakt med andra så långt som möjligt och håll distans. Inga kramar eller handslag!

Undvik folksamlingar.

Håll minst tvåmeters avstånd till andra tävlande idrottare.

Använd arrangörens transportsystem, inte vanlig kollektivtrafik.

Bär munskydd.

Tester för covid 19 sker regelbundet. Vid symptom gäller isolering och test.

Undvik hejaramsor, att sjunga och skrika. Klappa händer är däremot okej.

Källa: The Playbook Athletes

Fakta: Här är reglerna som idrottarna måste följa

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons