Annons

Olika väg uppåt för Öster

I dag kan Östers damer spela till sig en allsvensk kvalplats och i morgon kan Östers herrlag bli allsvenskt igen.
Skillnaden är att herrarna har allt i egna händer i Södertälje, medan damerna på plats i Värmland måste förlita sig till en match i Kungsbacka.
Sport • Publicerad 6 oktober 2012
Foto: 
Lagkaptenen Sanna Svensson och Österdamerna vet hur man besegrar Mallbacken. Hemma i Växjö vann Öster 1?0. I eftermiddag möts lagen i Värmland.
Lagkaptenen Sanna Svensson och Österdamerna vet hur man besegrar Mallbacken. Hemma i Växjö vann Öster 1?0. I eftermiddag möts lagen i Värmland.Foto: Lena Gunnarsson

Förutsättningarna inför helgens Österöden är vitt skilda och vi börjar med eftermiddagens match mellan Mallbacken–Öster i den avslutande omgången i division 1 södra damer.

För att Öster ska nå andraplatsen och ta den ena av de två allsvenska kvalplatserna måste man ta in två poäng och ett mål i målskillnad gå förbi Qbik i tabellen.

Annons

Det går till så här:

Österseger samtidigt som Qbik förlorar sin bortamatch mot Tölö som mer eller mindre måste vinna för att få chans att spela i den nya damsuperettan.

Österseger med minst två mål samtidigt som Qbik spelar oavgjort mot Tölö. Blir det en målrik oavgjord match mellan Tölö–Qbik måste Öster göra minst två mål mer.

– Självklart är vi inställda på en tuff match och det är bara tre poäng som gäller. Tölö har också mycket att kriga för så det lär nog bli en svår nöt att knäcka för Qbik, säger lagkaptenen Sanna Svensson som likt övriga tjejer i laget är taggad till tusen inför eftermiddagens uppgift.

– Det är roligt att spela såna här matcher när det står mycket på spel, samtidigt som det är lite tråkigt att vi inte har det helt i egna händer, säger den landslagsmeriterade mittbacken Svensson.

Skulle allt gå Östers väg väntar dubbelmöte mot seriesegraren i division 1 norra där segraren är kvalificerad till damallsvenskan nästa säsong. Inför sista omgången skiljer det ett poäng mellan Sunnanå och Sirius i den norra serien.

Tycker ni att förutsättningarna verkar lite knepiga för Österdamerna är det desto kristallklarare när det gäller Österherrarna i superettan.

Seger i morgondagens bortamatch mot Assyriska och Öster är klart för sin 33:e allsvenska säsong.

Även om Öster inte lyckas vinna kan man ändå säkra det allsvenska kontraktet i morgon kväll. Det inträffar om Brommapojkarna förlorar bortamatchen mot Ängelholm senare på söndagskvällen.

Skulle det bli förlust mot Assyriska samtidigt som BP besegrar Ängelholm återstår tre omgångar att spela i superettan.

Annons

– Det skulle vara kul om herrarna kunde säkra allsvenskt avancemang så snabbt som möjligt och lika roligt om damerna kunde fixa kvalplatsen. Det är längesen vi hade både herrarna och damerna i allsvenskan samtidigt, säger Östers sportchef Peter Kuno Johansson.

Senast var 2003, men de åkte både herrarna och damerna ur direkt.

Finns det utrymme i Östers IF för både ett herrlag och ett damlag i den högsta divisionen?

– Ja, det gör det och det är exakt det vi har i våra visioner också. I förlängningen, om man vill ha ett riktigt bra damlag, tror jag det är bättre om man delar upp det, men för Östers del är det en självklarhet att vi har både dam- och herrlag som vi haft i 30 år, svarar Peter Kuno Johansson.

Lagkaptenen Denis Velic och Österherrarna kan i morgon säkra det allsvenska avancemanget genom att be­segra Assyriska i Södertälje.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons