Östberg överlägsen

VM-esset Mads Östberg imponerade stort, vann samtliga sträckor och krossade motståndet i South Swedish Rally. SM-vinnaren Mats Jonsson var nästan fyra minuter efter i mål. Patrik Johansson från Växjö gjorde en glänsande körning och blev trea i SM-klassen 4WD Otrimmat.
Sport • Publicerad 16 maj 2010

Mads Östberg var mycket nöjd, när han kom i mål på South Swedish Rally.

– Nu har vi fått till bilen som vi vill och vi lyckades ju med målet med att vinna samtliga sträckor, sa Östberg på målrampen.

– Nu ser vi verkligen fram emot VM-tävlingen i Portugal, där vi var sexa i fjol och man vill ju förbättra sig även om motståndet är tufft, konstaterade den 22-årige lille norrmannen.

Mats Jonsson drog det längsta strået om segern i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen och Mats är på god väg att ta sitt sextonde SM-guld! Mikael Lindqvist var snabbare på många sträckor men diverse problem gav honom andra plats i SM-klassen och fjärde totalt.

– Vi tappade 32 sekunder i starten på en sträcka efter problem med startelektroniken och sedan gick en bromsslang sönder så vi körde 2,5 sträcka bara med handbroms, sa en uppgiven Mikael Lindqvist efteråt.

Per-Arne Sääv, med Kalle Lexe från Ryd som kartläsare, var glad som en speleman både under och efter tävlingen. Sääv vann den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen och imponerade stort men sin mycket snygga körning i den välljudande Skoda Super 2000-maskinen.

– Jag är jättenöjd och det är så kul att köra denna bilen på ett underlag där man verkligen får ner kraften i backen, sa Sääv efteråt.

Jimmy Joge blev femma totalt och tvåa i Grupp N före Patrik Johansson. Patrik var synnerligen uppåt och helnöjd efter målgång.

– Jag, att jag hänger med så här bra första året i den nya bilen är underbart även om jag var litet för försiktig på dagens första sträckor och tappade andra platsen där, sa Patrik efteråt. – Tvåa i Mitsubishicupen och trea i SM är strålande även om jag gärna varit före Joge med tanke på fortsättningen, sa Patrik Johansson.

Johan Holmberg vann den tvåhjulsdrivan trimmade klassen före Leif Pettersson medan Håkan Björkman vann Lilla Grupp N.

Bengt Johansson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.