Öster – ingen rolig cirkus

Klipp ut och spara.
Det lär nämligen dröja innan det skrivs om en sämre match än den mellan Östers damer och Sil.
– Vi ser ut som ett oroligt cirkussällskap, sa tränaren Hanna Höckert efter 2–3 (1–1) hemma på Värendsvallen.
Sport • Publicerad 10 maj 2010
Hela Österlaget gick in den mentala väggen mot Sil. Här symboliserat av Elin Nilsen.
Hela Österlaget gick in den mentala väggen mot Sil. Här symboliserat av Elin Nilsen.Foto: Filip Sjöfors

Siktet är inställt på bullseye. Förstaplatsen. Allvenskan. Det är från och med årets säsong Österdamernas officiella målsättning. Därför bedöms laget därefter och därför blir betyget efter lördagens eländiga 90 minuter lägsta tänkbara.

Två poäng av tolv på de inledande fyra matcherna gör att Öster får svårt – mycket svårt – att ens vara med och fajtas uppe i toppen. Sanna Svenssons långtidsskada hon drabbades av i veckan gör verkligen inte saken bättre.

Hanna Höckert är inte tränaren som hymlar, vare sig det gäller målsättningar eller matchinsatser.

Hon sa:

– Under de tre tidigare matcherna vi spelat har vi ända varit okej. Spelet har funnits där och det har känts som att vi är på gång. I dag viker vi ner oss helt och hållet.

Avgörandet föll i den 72:a minuten då Sils Julia Åhman sköt 3–2 efter att bokstavligt talat ha lurat bort halva Österlaget.

Det såg ut som om minst fem av dina spelare upphörde att existera. Eller hur uppfattade du situationen?

– Jag ser att vi tappar bollen, men sen vetefan vad som händer, svarade Hanna Höckert.

Öster hade mest boll, var det klart mest namnkunniga laget och hade i sin startelva full kapacitet att styra tillställningen dit man ville. Istället för att utnyttja de enorma ytorna bakom Sils klena och långsamma backlinje hamnade man gång på gång i klumpiga offsidepositioner.

Spelarna ser rädda ut, vilket i sin tur kan bero på osäkerhet, som i sin tur kan bero på att de inte tror på vad de gör, som i sin tur...

Slutsats: fotboll är inte enkelt.

– Se på AIK i herrallsvenskan. Det är klart man oroar sig när det inte går som man tänkt. Jag trodde verkligen inte att vi skulle behöva hamna i den här situationen, analyserade Hanna Höckert.

Det går sällan en match utan att man åtmistone med hjälp av förstoringsglas kan hitta både ett och annat guldkorn. Men matchen Öster–Sil var ett enda virrvarr av dåliga beslut, klena avslut och ofattbara målvaktstabbar och faktiskt – plustecknen uteblir helt.

Öster gjorde två mål eller i rättvisans namn: Sils målvakt Jenny Gustavsson "gjorde" målen åt Öster. Först lämnade hon en tvåmeterslucka vid främre stolpen (dödssynd) när Elin Nilsen sköt från högerkanten. Därefter släppte hon in Sanna Karlssons halvdana långskott längs marken.

När inte ens två målvaktsplumpar och en ledning med 2–1 kan ge Österdamerna poäng, då är det dåligt. Riktigt dåligt. Aldrig har Per Elofssons ord från Salt Lake City-OS känns mer passande:

Det är bara att bryta ihop och komma igen.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.