Öster nollade Falkenberg

Sport Artikeln publicerades

I fokus. Först gratulerade lagkompisarna. Sedan gratulerade motståndarna, med måvaktstränaren Leif Troedsson i spetsen. Sedan kom sonen Sigge och ville kramas.
– Detta var en väldigt speciell match, sa Rasmus Rydén sedan division 1-laget Öster 2–0-besegrat allsvenska Falkenberg.

– Torsdag förmiddag tränade jag med Falkenberg. Fredag kväll spelade jag mot Falkenberg. Inte konstigt att jag verkligen fick tänka efter så jag inte passade bollen till motståndarna.., skrattar den nygamle Österkeepern Rasmus Rydén.
Redan i första halvlek gjorde Rydén en svettig räddning, men när Falkenbergs unge inhoppare Gustaf Nilsson avslutade från bara någon meter i 87:e minuten gjorde Rydén kvällens överlägset bästa parad.
– Man får bjuda på lite extra ibland. Jag fick upp armarna och lyckades rädda, säger Rasmus, med Sigge i famnen.
Just Sigge är en av anledningarna till att Rydén lämnade Falkenbergs FF trots ett år kvar på kontraktet.
– Klubbledarna i Falkenberg var snälla mot mig när jag framförallt av sociala skäl framförde en önskan om att flytta hem till Växjö. Nu känns det förbaskat skönt att vara hemma igen, säger Rydén.

Men det dröjdeen bra bit in i andra halvlek innan de allsvenska gästerna satte honom under rejäl press. Så dags hade Öster och Falkenberg gjort sammanlagt femton spelarbyten...
– Dessutom körde vi dubbla träningspass dagen före match, säger Falkenbergs tränare Hasse Eklund, som i nästa andetag hyllade hemmalaget.
– Östers spelare såg pigga ut och visade upp en varierad, fin fotboll.
Två av Östers främsta var "veteranerna" Patrik Bojent och Freddy Söderberg.
– Vi försöker variera det långa och det korta spelet samtidigt som vi vill spela med få tillslag och stor rörlighet, säger Söderberg.
Allt det där lyckades Thomas Askebrands killar med i går. Stundtals rullade div 1-laget ut sina allsvenska motståndare.
– Vi har en tydlig spelidé. Det känns bra. Vi som varit med om två raka nedflyttningar är dessutom väldigt revanschsugna. Därför var det ett ganska enkelt beslut att köra vidare i Öster, säger Söderberg.

En annan avde revanschsugna, Alexander Henningsson, är redan i toppform. Han gjorde mål mot Helsingborg i söndags och han gjorde mål redan efter 16 minuter i går. FFF-keepern Otto Martler släppte retur på Patrik Bojents skott och "Alle" skickade in returen.
2–0-målet gjorde inhopparen Andreas Wihlborg i 65:e minuten, fint framspelad av Denis Velic.
Östers försvarsspel var klart bättre i går än i söndags. Hovshaga AIF-produkten Philip Hausenkamph (född 1996) gjorde till exempel en riktigt pigg insats som högerback.
På defensiva mittfältet kompletterade Velic och Jonathan Drott varandra på ett bra sätt och i nummer 10-rollen var Robin Strömberg Östers allra bäste spelare denna fredagskväll, då 432 åskådare hade löst entré till Växjö Tipshall.
Falkenberg drabbades av två skador. Daniel Svensson fick en smäll på knäet (ingen vridning) och provspelande ghananen Divine Naah, från norska Strömsgodset, blev trampad på foten.
Östers största skadeproblem gäller mittbacken Mario Vasilj som missade även gårdagens match och blir borta i cirka tre veckor efter en bristning i högra lårets framsida.