Österdamerna vägrar förlora

Östers damlag är inne i ett stim och radar upp klara segrar. Nu toppar föreningen dubbelt i söderettan.
Genom segern med 4–1 (2–1) i Smålandsderbyt mot IFK Kalmar befästes­ serieledningen plus att Elin Nilsen med sina totalt elva mål leder skytteligan.
Sport • Publicerad 21 juni 2010
Foto: 

Mot IFK Kalmar blixtrade 23-åriga Elin Nilsen till med tre mål och var planens bästa forward.

– Vi gjorde vår anfallsmässigt bästa match för säsongen. Uppspelen fanns hela tiden där för oss forwards och det var härligt med stödet från East Front. Det höjer oss, säger Elin Nilsen.

Elin valde att kliva av med tio minuter kvar av speltiden för att ersättas av Victoria Johansson.

– En säkerhetsåtgärd. Jag har haft problem med ena låret, förklarar tremålsskytten.

Elin Nilsen, som kom hem till Öster från finska ligan, har kontrakt med Öster för de följande två åren. Det känns tryggt för Hanna Höckert och hennes ledarstab. En målskytt är alltid guld värd.

I första halvlek hängde IFK Kalmar med hyfsat. Östers vapen var det fina samarbetet mellan just Elin och Amalia Karlsson. Mellan Elins båda mål i sjätte respektive 37:e minuten hann Mamy Ndiaye, med landslagsmeriter från Senegal, snyggt med att lobba in kvitteringen till 1–1.

I andra halvlek öppnade Öster ständigt upp IFK Kalmars vänsterkant. I 59:e minuten vek Östers Anna Persson i från kanten och sköt lågt 3–1-målet och sju minuter senare slog Elin Nilsen in en retur för 4–1-målet.

Öster visade kvalitéer och krävande tränaren Hanna Höckert erkände, för ovanlighetens skull, att hon var nöjd.

– Men vi är så pass mycket bättre än IFK Kalmar att vi ska kunna hålla i bollen mer. Mina spelare blev för bekväma. Jag vill att vi trummar på hårt i 90 minuter, säger Hanna.

Sanna Litzén i Östers mål var godkänd och framför sig hade hon två av planens bästa försvarare i Ann Arvidsson och Mathilda Hasselgren. När det gäller offensiven har vi redan nämnt Elin Nilsen och Amalia Karlsson som starka tillgångar.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.