Annons

På väg mot OS i Sotji

Växjö blir avstampet för konståkningens stjärnor mot EM i Budapest och inte minst OS i Sotji. Viktoria Helgesson, Joshi Helgesson, Isabelle Olsson och Alexander Majorov är laddade inför SM-helgen i Vida Arena.
Sport • Publicerad 12 december 2013
Konståkningens svenska stjärnor i Vida Arena, Alexander Majorov, Isabelle Olsson, Joshi Helgesson och Victoria Helgesson.
Konståkningens svenska stjärnor i Vida Arena, Alexander Majorov, Isabelle Olsson, Joshi Helgesson och Victoria Helgesson.Foto: Urban Nilsson

– OS, och tankarna bäst när det gäller, bär jag med mig under hela säsongen. Men just nu är allt fokus på SM, säger Viktoria Helgesson.

Ifjol drabbades 25-åringen från Tibro av magsjuka och kunde inte göra sig själv rättvisa i SM. Fem år yngre systern Joshi snuvade då Victoria på guldet.

Annons

– Men nu känns det bra, det är jätteroligt att vara här igen, och jag är i tillbaka i tävlingsform, lovar Victoria.

Joshi Helgesson har haft en jobbig start på säsongen med en skada på vänster fotled.

EM-åttan från Zagreb ifjol har i höst bara gjort en tävling, den i Bulgarien.

– Jag hade inga krav på mig själv, utan bestämde mig bara för att göra det bästa jag kunde. Andraplatsen gav poäng i världscupen, minns Joshi.

Tibrosystrarna utmanas av främst Isabelle Olsson, Mörrum, som också ingår i SOK:s topp-och talangprogram. Isabelle har inför denna säsongen ändrat framtoning i sitt kortprogram till en mjukare och nyare stil.

– Säsongen började bra, men sedan åkte jag på en förkylning och jag vred till ett knä. Nu är jag redo, säger fjolårets bronstjej.

Vida Arena blir något av Isabelles hemmaplan.

– Det blir många medlemmar från min klubb på läktarna i Växjö. Jag har alltid varit i Växjö på läger i augusti och jag känner en nära relation till Växjö Konståkningsklubb, säger Isabelle Olsson.

Bland herrarna fanns Alexander Majorov, 22-åringen från Luleå, med på pressträffen. Alexander är på söndag ute efter en trippel med SM-guld.

– Jag har haft en jättebra uppladdning. Åkningen har gått bättre och bättre. Jag har överträffat mig själv med ett nytt personligt rekord, säger Alexander Majorov.

Annons

Kvartetten har sina stora mål in på nya året.

Till EM i Budapest i januari blir det rekordmycket Sverige. Tre damer och två herrar har Sverige aldrig tidigare lyckats kvala in till ett EM.

– Det är superbra och historiskt, säger sportchefen Anna Hörnqvist.

Månaden efter kommer höjdpunkten med OS i Sotji, där Sverige hoppas få med en herre och en dam när SOK sagt sitt.

Senast Sverige hade med två OS-åkare var i Calgary 1988

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons