"PG" på G mot OS

Förra gången gick han vilse på vägen till Peking.
Nu är Pär Gerell på väg till London. Utan kval.
– Det hade varit en hyfsad lättnad, säger han inför veckoslutets Qatar Open.
Sport • Publicerad 11 februari 2011
Pär Gerell har fokus på OS.
Pär Gerell har fokus på OS.Foto: Andrew Yates

Telefonförbindelsen med Doha är inte den mest stabila.

Pär Gerell är raka motsatsen.

Han fyller 29 i juni, och är (nästan) bättre än någonsin. Går taktfast framåt, uppnår nya mål. Som Europa Topp Tolv den gångna helgen. Gerell fick avbryta landslagslägret i Falkenberg när han som tredje reserv fick plats i prestigetävlingen.

– Jag fick reda på det på torsdag lunch och spelade första matchen på fredag förmiddag.

Resultaten i Liège blev dock ingen jätte-hit. 1–4 mot Werner Schlager, 1–4 mot Bastian Steger. Ändå ett kliv framåt.

– Jag spelade rätt bra, men fick bara inte med mig poängen. Mot Schlager kände jag att det var lite otur. Förutsättningarna kanske inte var de allra bästa, men att få vara med i Topp Tolv har alltid varit en målsättning.

På den senaste världsrankingen är ”PG” 39:a, sex placeringar bättre än i januari.

Ännu viktigare är att Dänningelanda-produkten Gerell är på rätt sida OS-strecket. Som dras definitivt i maj. Efter VM i Holland får de 28 bästa på rankingen en OS-biljett – med förbehållet att blott två spelare från varje land kommer med. På de tio platserna bakom världsettan Timo Boll finns till exempel sju kineser. Så på ”OS-listan” är Pär Gerell 24:a.

– Det hade varit en lättnad att bli direktkvalificerad, att slippa det väldigt speciella kvalet. Det finns ingen tävling där det är fler heta spelare, säger han.

Våren 2008 försökte Gerell ta sig igenom labyrinten. Utan att nå singelturneringen i Peking (han fick däremot en plats i lagtävlingen). Nu handlar det istället om att hålla rankingen.

– Det blir målet hela våren. Förhoppningsvis kan jag göra några bra resultat före VM.

– Spelar du för många tävlingar finns risken att du förlorar rankingpoäng i stället, och tappar i antal träningsveckor. Jag tror att jag kommer att spela två till fyra tävlingar, men det är lite beroende på hur det går. Förhoppningsvis kan jag göra något bra resultat under våren.

Som bäst har han varit 34:a på världsrankingen. I september i fjol, efter ett lyckat EM. Sedan dess har han fått vara skadefri. Lägstanivån har höjts. Och Gerell har hittat hem.

– Det blev en nytändning att flytta till Falkenberg, där det är så pass bra träning. Bland annat finns Peter Karlsson där, en mycket kunnig tränare.

– Jag hade varit fem år i Tyskland (Ochsenhausen), och det var inte det att jag var trött på det. Men du kan få en positiv effekt av att byta klubb.

Numera pendlar Pär Gerell till matcherna med franska Chartres ATT. Som lite överraskande ligger tvåa i Pro A, efter elva av 18 omgångar. Gerells singelfacit är 13–6.

– Vi har spelat bra. Målet inför säsongen var att komma bland de fyra bästa, som går till Champions League.

Men först lite Pro Tour i Qatar.

– Inte fel att komma iväg till 25 grader? Jag möter en kvalspelare i första omgången (Rysslands Alexander Shibaev, Smp:s anm), och vinner jag den matchen släpper det. Sedan är det allt att vinna, då får du ta det omgång för omgång.

I dubbel blev det bara en omgång. Gerell och Jens Lundquist föll mot Nordkoreas Jang Song Man/Kim Hyok Bong med 2–3.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.