Annons

Polisen om derbyt: Vi kommer ta flera stycken

Ingen har gripits efter söndagens urartade Stockholmsderby, men polisen räknar med att snart ha identifierat flera våldsverkare.
– Ett antal kommer de nog att kunna ta på direkten, säger polisens presstalesperson Ola Österling.
Brott • Publicerad 1 juni 2023
AIK-anhängare gick till attack mot polisen i samband med söndagens förlustderby mot Djurgården på Tele2 arena. AIK ligger näst sist i allsvenskan.
AIK-anhängare gick till attack mot polisen i samband med söndagens förlustderby mot Djurgården på Tele2 arena. AIK ligger näst sist i allsvenskan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Polisen utreder två fall av våldsamt upplopp efter fotbollsderbyt mellan Djurgården och AIK som urartade i skandalscener sedan maskerade AIK-anhängare kastat brinnande bengaler och försökt storma planen.

Enligt Ola Österling har allt filmmaterial från övervakningskameror inne på och utanför Tele2 arena samlats in, och arbetet med att identifiera våldsverkarna har påbörjats. Redan nu tror man sig veta vilka flera av dem är.

Annons

– Ingen person är i nuläget frihetsberövad och ingen är inlagd med id-nummer i rutan för misstänkta, men vi hyser gott hopp om att vi redan inledningsvis kommer att få in några där, säger han.

"Raffinerade metoder"

– Ett antal kommer man nog att kunna ta på direkten, sedan behöver man ta till mer raffinerade metoder för att identifiera andra och vissa kommer vi inte klara av att identifiera över huvud taget.

Planstormarna var enligt Österling "färre än 50" till antalet och maskerade, vilket innebär en utmaning för polisens utredare. Flera uppges ha maskerat sig gömda under en flagga. Genom att följa deras väg in på och ut från arenan hoppas man ta reda på vilka de är.

– Utredarna tar de enkla individerna först, vet vilka de är kompisar med och letar vidare. Man tittar på vilka man kan identifiera på läktaren innan tygstycket kommer upp, och sedan tittar man på var de dyker upp i efterhand.

"Kommer ta flera stycken"

En liknande utredning efter våldsamheter på Friends arena i fjol ledde till att åtta personer i mars åtalades för våldsamt upplopp.

– Man kommer inte att få alla, men vi kommer att ta flera stycken.

Parallellt med utredningen om våldsamt upplopp pågår utredningar om våld mot tjänsteman och om bengalerna som kastades mot andra läktarsektioner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons