Annons

Polisenhet med fokus på fotbollsmatcher nedlagd

Den regionala ordningsgruppen (ROG) har lagts ned, skriver
Det är polisenheten som specialiserat sig på stökigheter i samband med folksamlingar – under bland annat fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang.
Idrott • Publicerad 9 mars 2022
Polis och åskådare utanför Friends Arena i Solna. Arkivbild.
Polis och åskådare utanför Friends Arena i Solna. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Orsaken till att enheten läggs ned är att kompetensen kring hur man ska bete sig för att undvika våld i folksamlingar nu återfinns hos större delar av polisorganisationen, säger myndighetens talesperson Ola Östling till DN.

Därför ska det inte finnas någon anledning att ha en specialgrupp på området och poliserna i gruppen ska därför omplaceras.

Annons

Gruppen har varit hårt kritiserad för onödigt våld i samband med insatser som gjorts under bland annat fotbollsmatcher. Då har poliser anklagats för att vara både våldsamma och provokativa, dels enligt forskning men också enligt uppgifter till tidningen.

Ett exempel är när ett flertal personer uppges ha pepparsprayats av poliser från gruppen i Solna i samband med ett fotbollsderby förra året, vilket resulterade i hundratals inkomna anmälningar till Justitieombudsmannen och en förundersökning som fortfarande pågår.

Enligt Östling har nedläggningen inget med kritiken att göra.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons