Annons

Poromaa imponerade igen: "En ny nivå"

Pappa Larry blev femma i Holmenkollens femmil 1986.
Nu är William Poromaa på samma nivå.
21-åringen stod för en ny fin insats när han tangerade placeringen i det klassiska världscuploppet.
Skidor • Publicerad 6 mars 2022
Sveriges William Poroma, till vänster, och söndagens segrare Martin Løwstrøm Nyenget, Norge (nummer 3), under söndagens femmil i Holmenkollen.
Sveriges William Poroma, till vänster, och söndagens segrare Martin Løwstrøm Nyenget, Norge (nummer 3), under söndagens femmil i Holmenkollen.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Förra helgen i finländska Lahtis tog William Poromaa sin första pallplats i världscupen. På Holmenkollens klassiska femmil på söndagen visade 21-åringen att han gärna stannar i längdskidornas internationella toppskikt.

Efter femteplatsen på 50 kilometer klassiskt – en tangering av pappa Larrys resultat från 1986 – känner Poromaa själv att han har tagit ett stort steg i sin karriär.

Annons

– Det är stort såklart. Jag ville få den där pallplatsen i dag, och kände att jag kunde göra det. Men jag måste vara ärlig samtidigt, det har blivit en helt annan nivå, jag känner det i kroppen. Jag är med där uppe och tampas hela tiden, men man kan inte vänta sig att stå på pallen varje helg, säger William Poromaa till Viaplay.

Ramlade tidigt

Resultatet kom inte heller utan strul.

– Det är mitt bästa resultat på en femmil någonsin, men det var riktigt tufft i dag. Jag ramlade på andra varvet och fick slita mig upp, och jag åkte med en stav som knappt gick att åka med. Sedan slet jag lite med fästet innan jag bytte skidor, säger Poromaa.

Han var en av ett 20-tal åkare som höll ihop i lite drygt 30 kilometer, innan fältet till slut sprack upp. Många tvingades då ge sig, men Williama Poromaa hängde med i den åtta man starka toppklungan.

Med mindre än en mil kvar släppte en av fem kvarvarande norrmän, Harald Østberg Amundsen, och några kilometer senare fick också landsmannen Hans Christer Holund och britten Andrew Musgrave ge upp.

Kvar återstod den norska trion Martin Løwstrøm Nyenget, Didrik Tønseth och Sjur Røthe, finländaren Iivo Niskanen – och så William Poromaa.

Men den här gången fick svensken nöja sig med en plats strax utanför pallen. Med ett par kilometer kvar att köra gjorde de tre hemmaåkarna ett ryck, och då kunde varken Poromaa eller Niskanen svara.

"Fick kramp"

Martin Løwström Nyenget spurtade till sig segern, hårt pressad av Sjur Røthe som tvåa och med Didrik Tønseth på tredje plats.

William Poromaa gav Iivo Niskanen en fajt om fjärdeplatsen, men fick se sig besegrad med en tiondels sekund.

– Överlag kändes det ganska bra, jag kände mig pigg andningsmässigt och i huvudet. Men jag fick kramp, så när farten höjdes på slutet så hade jag svårt att gå med. Det var synd, för jag vet att jag är jävligt snabb när det kommer till slutet, bara jag är pigg, säger Poromaa.

Annons

Den stigande formkurvan gör att han ser fram emot världscupavslutningen i Falun nästa helg.

– Absolut, jag känner att jag är där. Trea förra helgen och femma nu, det är en ny nivå.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons