Pucken studsade inte Lakers väg

Nio poängs skillnad eller tre poängs skillnad. Så var förutsättningarna inför Växjö Lakers superviktiga match mot Frölunda i Scandinavium.
När Frölunda höll för trycket och vann med 3-2 kan göteborgarna ha kopplat greppet om biljetten till slutspelet.
Sport • Publicerad 29 december 2012
Växjös Erik Josefsson försöker överlista Frölundas målvakt Julius Hudacek. Lakers vann skottstatistiken med 31-14, men förlorade ändå matchen. Foto: SCANPIX
Växjös Erik Josefsson försöker överlista Frölundas målvakt Julius Hudacek. Lakers vann skottstatistiken med 31-14, men förlorade ändå matchen. Foto: SCANPIXFoto: 

När Frölunda höll för trycket och vann med 3-2 kan göteborgarna ha kopplat greppet om biljetten till slutspelet.

– Att vi är nio efter har jag inte hunnit fundera kring just nu. När vi vaknar i morgon ska vi fokusera på HV-matchen. Efter den kan marginalen till slutspelet vara sex igen innan nyårsafton, säger Växjö Lakers tränare Sam Hallam.

Lakers var minst lika bra som Frölunda, men pucken studsade hemmalagets väg.

– Jag är relativt nöjd. Det som grämer mig är Frölundas första och tredje mål som fällde oss. Vid 1–0 styr deras spelare (Henrik Tömmernäs) in pucken med en hand via ribban. Det är bara att gratulera, säger Sam Hallam.

– När vi gnetat på bra och tagit oss in i matchen i tredje perioden kom deras 3–1 (Joel Lundqvist) i ett tufft läge. Efter vårt andra mål hade vi väl inget jätteläge, men väl en rad puckar som rullade framför Frölundas kasse och som med lite flyt kunde trillat in. Men målvakten Julius Hudacek var stark i spelet efter isen.

Matchen påminde om en boxningsfajt. Båda lagen kände på varandra i två perioder för att sätta in stöten.

Frölunda gick som väntat på knock direkt. Anstormningen tidigt i första perioden resulterade när Henrik Tömmernäs skickligt, eller turligt om ni så vill, styrde in ledningsmålet.

Andra perioden fick samma utveckling, men med den skillnaden att Lakers var mycket hetare än hemmalaget. Rättvist kvitterade Jonas Holös på ett backskott.

Många väntade på att Växjö Lakers, med mer fart och kvickare agerande, skulle ta ledningen.

En Kalle Kaijomaa-utvisning blev ödesdiger när Henrik Tömmenäs återgav ledningen till Frölunda. En aktiv Tömmernäs fördubblade med sitt inte alltför märkvärdiga backskott sin målskörd under säsongen genom de båda målen.

Julius Hudacek i Frölunda-kassen hade mycket att göra och Lakers vann skotten med 14–6 i andra perioden.

– Det där med skottstatistik ska vi inte tala för mycket kring. Jag ser hellre att man i matcherna räknar klara målchanser, menar Sam Hallam.

I tredje jagade Lakers efter Alexander Johanssons reducering.

– Då var det oroligt för vår del i tredje perioden. Jag tycker att vi tappade konstruktiviteten i spelet och blev stressat. Därför var vårt tredje mål väldigt viktigt för matchens utgång, förklarar Frölundas coach Kent Johansson.

Stämningen i hallen bland de 10?027 påstods på läktarplats vara en av säsongens höjdare.

Till det bidrog Lakers fans som redan från start gav allt. Och det smittade av sig till hemmalagets anhängare på andra kortsidan.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.