Annons

Queens framtid i ligan osäker

Även om Växjö Queens lyckas klara sig kvar i damligan är det långt ifrån säkert att laget spelar i landets högsta basketserie även nästa säsong.
Kostnaderna är helt enkelt för stora.
Sport • Publicerad 8 februari 2006

- Jag har meddelat både förbundet och damligaföreningen att vi måste överväga att dra oss ur damligan nästa säsong om vi inte får färre resor till Norrland, säger Queens ledarprofil Jan Nilsson.

Enligt Nilsson stavas lösningen på problemet: Dubbelmöten.

Annons

Som det är nu spelar lagen från Norrland dubbelmöten i södra Sverige. Det betyder att de bortaspelar mot Huskvarnalaget Brahe och mot Växjö Queens samma helg. Även i Stockholmsregionen lirar norrlagen dubbelmöten.

Inga dubbelmötet norrut

Men söderlagen har inga dubbelmöten i Norrland.

- Det betyder att vi tvingas till fyra Norrlandsresor (Umeå, Östersund, Luleå och Sundsvall). Dessutom brukar resan tur och retur Visby bli en både utdragen och kostsam historia, säger Nilsson.

Han fortsätter:

- Om vi fick spela dubbelmöten mot Norrlandslagen skulle vi spara 100 000 kronor på en säsong. Den summan kan vara skillnaden mellan ett ja och ett nej till fortsatt ligaspel för vår del.

Har förvarnat spelarna

Nilsson har förvarnat föreningens A-lagsspelare om vad som kan hända.

- Tjejerna är förstående och jag tror vi får behålla nästan alla spelare även om det skulle bli div 1-basket nästa säsong.

Men så länge definitiva besked om nästa säsongs upplägg saknas gör förstås Queens sitt yttersta för att hänga kvar i högsta serien.

Annons

Med fem omgångar kvar att spela ligger Queens näst sist i tabellen, två poäng efter tabelltian Umeå. Lag 1-8 går till SM-slutspel, lag 9 och 10 har säkrat nytt kontrakt medan lag 11 (i nuläget Växjö) och 12 (i nuläget Eskilstuna) måste kvala för att hänga kvar.

Queens har kvar att möta Visby (h), Solna (b), Umeå (h), Eskilstuna (b) och Brahe (b).

Med största sannolikhet kommer matcherna mot Umeå och Eskilstuna att avgöra huruvida Queens ska slippa kval eller inte.

- Positivt inför slutspurten i serien är att jag nu fått definitiva besked om att litauiskan Giedre Kirstukaite kommer till Växjö nästa onsdag. På grund av studier och privata skäl har Giedres ankomst till Växjö blivit några veckor försenad men nu vågar jag lova att hon kommer hit, säger Nilsson.

Kirstukaite är född 1986 och kommer närmast från klubben Telekomas i Vilnius.

Även Umeå tvekar

Växjö Queens är förresten inte det enda damligalaget med ansträngd ekonomi. Även Umeå är tveksamt till ligaspel nästa säsong.

Ett faktum som kan förändra förutsättningarna i bottenstriden ytterligare.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons