Annons

Rasar efter rankningsnobben: "Felaktigt"

Saudiarabien-finansierade touren LIV Golf:s plan att alliera sig med okända Mena-touren för att få världsrankningspoäng gick inte hem.
Nu kritiseras rankningssystemet av vd:n David Spencer.
"Att inte inkludera vår tour är felaktigt", skriver han.
Golf • Publicerad 7 oktober 2022
Mena-tourens vd David Spencer anser att Henrik Stenson och hans LIV-kollegor bör få rankningspoäng. Arkivbild.
Mena-tourens vd David Spencer anser att Henrik Stenson och hans LIV-kollegor bör få rankningspoäng. Arkivbild.Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Stjärnorna som anslutit till LIV-touren, som exempelvis Cameron Smith, Dustin Johnson och Henrik Stenson, faller snabbt på världsrankingen då deras nya golfhem inte tillåts dela ut några rankningspoäng.

En lösning var att alliera sig med den mindre Mena-touren, som avgörs på traditionellt vis och därmed är poängberättigad, och ha gemensamma tävlingar. Trodde man.

Annons

Officiella världsrankningssystemet, OWGR, meddelade under gårdagen att LIV-spelarna, som nu även tillhör Mena-touren, inte kommer få några poäng för helgens eller nästkommande helgs tävlingar då man vill göra en grundlig undersökning först.

"Finns ingen anledning"

Detta uppskattas inte av Mena-tourens vd David Spencer.

"Det finns ingen teknisk anledning att LIV-tävlingen i Bangkok ska behandlas annorlunda än någon annan Mena-tävling, som samtliga gett världsrankningspoäng sedan 2016", säger han i ett uttalande.

Han menar att man följt alla OWGR:s riktlinjer och att argumentet att LIV-spelarna inte ska få poäng för att tävlingarna spelas över 54 hål och endast är för inbjudna inte håller. Mena-touren har inte haft några problem att arrangera liknade tävlingar förut, menar Spencer.

"Gör rankingen felaktig"

"LIV-tävlingen i Bangkok bör inkluderas i denna veckas OWGR-event. Att inte inkludera vår tävling gör resultaten och spelarskiftningarna på rankingen felaktiga."

Spencer avslutar med att hälsa att Mena-touren kommer "arbeta outtröttligt" för att lösa situationen med OWGR till nästa veckas LIV-tävling i saudiarabiska Jidda.

Efter första dagens spel i Thailand delar tre spelare, Eugenio Lopez-Chacarra, Richard Bland och Branden Grace, ledningen på sju slag under par. Henrik Stenson noterades för ett slag under par och är delad 31:a.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons