Annons

Regler för transpersoner skärps – fler stoppas

Det amerikanska simförbundet inför nya tävlingsregler för transpersoner.
Nu måste de personer som tidigare varit män bevisa att de inte kan dra nytta av den fysiska utveckling som de haft innan könsbytet.
Det kan ledda till att simfenomenet Lia Thomas stoppas från att tävla.
Simning • Publicerad 2 februari 2022
Lia Thomas, simmare vid universitet i Pennsylvania, kan vara en av dem som stoppas till följd av de skärpta reglerna för transpersoner. Arkivbild.
Lia Thomas, simmare vid universitet i Pennsylvania, kan vara en av dem som stoppas till följd av de skärpta reglerna för transpersoner. Arkivbild.Foto: Josh Reynolds/AP/TT

Tidigare regler har gjort gällande att transpersoner tillåts tävla på elitnivå så länge deras nuvarande fysiska förutsättningar matchar de andras, vilket inneburit att personer som tidigare i sitt liv tävlat som man har kunnat tävla som kvinna efter ett år av hormonell behandling.

Kräver bevis

Det nya förhållningssättet syftar till att jämna ut eventuella fysiska fördelar som personen kan ha fått under sin livstid som biologisk man, eftersom att manliga könshormoner leder till annan typ av utveckling och därav kan ge bättre fysiska förutsättningar jämfört med personer som fötts som kvinnor. Därför krävs det nu att simmarna bevisar att de inte har ett fysiskt övertag till följd av detta.

Annons

I ett uttalande skriver förbundet att man hoppas kunna "hantera fördelarna som en manlig pubertet och fysiologi innebär", samtidigt som man på andra nivåer än inom eliten strävar efter större inkludering.

En medicinsk panel ska enligt de nya reglerna bedöma varje enskilt fall utifrån förutsättningarna.

36 månader av lågt testosteron

Lia Thomas, en amerikansk proffssimmare som dominerat på damsidan på collegenivå de senaste två åren, är en av dem som tros påverkas av regeländringarna även om simförbundet inte namngett henne. 22-åriga Thomas påbörjade sitt könsbyte 2019 genom hormonell behandling och fick tillåtelse att tävla som kvinna 2020. Innan könsbytet tävlade hon som man i flera år.

Enligt förbundets nya policy, som träder i kraft omedelbart, ska elitsimmare som tidigare varit män uppvisa medicinska intyg på att de under minst 36 månader haft tillräckligt låga testosteronnivåer för att få tävla på damsidan.

Enligt dessa regler skulle Thomas inte tillåtas tävla – men det är ännu oklart om NCAA (collegeidrottens nationella organisation) kommer att gå efter samma regler. I sitt senaste uttalande kring reglerna för transpersoner skriver NCAA att det är ett års testosteronsänkande behandling, och regelbundna kontroller, som krävs för att få tävla, men att man kommer att förlita sig på specialförbundens bedömning i de olika sporterna.

Lia Thomas (Will Thomas innan könsbytet) började simma som femåring och har slagit rekord efter rekord i collegesimningen på damsidan. Thomas deltagande i tävlingar har väckt stor debatt i USA – och delar av hennes lag vid universitetet i Pennsylvania har uttryckt kritik mot att simmaren tillåts tävla. Universitetets officiella hållning är dock att Thomas stöttas till fullo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons