Annons

Ryska åkare hotade – vallabussen vandaliserad

Det ryska skidlandslaget är på väg hem från Norge eftersom att de portats från alla tävlingar – och lagets vallabuss vandaliserades under natten och åkarna har fått motta hot, skriver NRK.
Skidor • Publicerad 2 mars 2022
Vegard Ulvang säger att hoten mot ryska åkare är helt fel, även om han tycker att de inte ska få tävla. Arkivbild.
Vegard Ulvang säger att hoten mot ryska åkare är helt fel, även om han tycker att de inte ska få tävla. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen

På måndagen landade det ryska landslaget i Norge – förvissade om att få tävla i världscupen i bland annat Drammen och Lillehammer, trots att det norska skidförbundet öppet sagt att man inte vill låta ryska eller belarusiska skidåkare tävla efter Rysslands invasion av Ukraina.

Drog sig ur

När Norge sedan på tisdagsmorgonen beslutat att stoppa åkarna från alla tävlingar (inklusive backhoppning och nordisk kombination) oavsett hållning hos det internationella skidförbundet Fis, beslutade både det ryska och det belarusiska laget att åka hem. Senare kom även Fis med beskedet att de två nationerna ska stoppas från världscuptävlingar resten av säsongen.

Annons

I norska Holmenkollen stod den ryska vallabussen kvar – och på onsdagsmorgonen upptäcktes det att den vandaliserats under natten. Ukrainska fraser och flaggor hade avbildats på bussen, samtidigt som ryska åkare på flera andra håll fått motta hot och hat, enligt NRK.

"Vandalism"

– Det är vandalism. Vi tycker att ryssarna ska få åka hem i fred, säger arrangören bakom Holmenkollen, Stefan Marx, till NRK och berättar att bussen stod på offentlig plats och inte i tävlingsområdet.

En eventuell polisanmälan får därför det ryska laget själva göra, uppger han.

Vegard Ulvang, ordförande i längdkommittén i Fis, har varit en av de drivande krafterna bakom den ryska uteslutningen. Men det här är helt fel, säger han.

– Det är viktigt att vi lyckas ha två tankar i huvudet samtidigt här. Det här är inte en åtgärd mot ryska skidåkare. De är helt oskyldiga och blir förödmjukade, säger Ulvang till NRK.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons