Annons

Ryska idrottare kan stoppas – efter svenska kravet

Sverige vill stoppa ryska och belarusiska idrottare från Paralympics i Peking.
På onsdagen, två dagar före invigningen, väntas den internationella paralympiska kommittén (IPC) ge besked.
Paralympics • Publicerad 1 mars 2022
Paralympics hålls i Peking.
Paralympics hålls i Peking.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

I måndags gick Sverige ihop med Finland, Danmark, Norge, Färöarna och Island i en skrivelse till IPC om att stoppa ryska och belarusiska idrottare från Paralympics i Peking.

– Varje beslut vi tar är öppet för juridiska anmärkningar från olika håll. Det här är vad vi måste vara mycket försiktiga med då det kan vara från Ryssland eller någon annan nation, säger Andrew Parson, ordförande för internationella paralympiska kommittén, enligt BBC.

Annons

– Vi måste ta ett beslut baserat på vår grundlag och de värderingar vi står för.

Enligt Åsa Llinares Norlin fanns det tre anledningar till varför Sveriges paralympiska kommitté skickade in skrivelsen, bland annat att man vill skapa så säkra spel som möjligt för idrottare från Ukraina.

– Vi fördömer såklart det som hänt. Det finns ju något som heter olympisk vapenvila, att man ska bevara freden under spel, både under OS och Paralympics. Vi ansåg att den har man brutit. Då kände vi att vi behöver både reagera och agera, säger Åsa Llinares Norlin.

Internationella paralympiska kommittén (IPC) kan ge ett besked om ryska och belarusiska idrottare under onsdagen.

TT: Om det är så att ryska och belarusiska idrottare får tävla, hur ställer ni er till det?

– Jag har skickat ut den frågan i dag, det är något som vi behöver fundera på. Vi kommer få ett besked från IPC imorgon, som jag förstår. Då behöver vi ha någon plan, hur vi ska agera efter det.

TT: Har Sverige till och med övervägt att hoppa av om Ryssland tillåts tävla?

– Det är klart att tanken slår en, men det är inget som är diskuterat och det är inget konkret förslag ännu.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons