Annons

Ryska överklaganden avvisas – stjärnor stoppas

De 47 ryska idrottare och ledare som överklagat sina OS-avstängningar får avslag av Idrottens skiljedomstol Cas. Därmed stoppas bland andra längdåkarna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin, samt sydkoreafödda shorttrackstjärnan Viktor An från att delta i OS.
Olympiskt • Publicerad 9 februari 2018

Cas skriver i en kommentar att processen som IOK valt – att upprätta en lista över inbjudna ryska idrottare – inte kan beskrivas som en sanktion, utan snarare som ett beslut om vilka som är berättigade att delta.

Beslutet, som kom samma dag som OS invigs, har varit en snackis inte minst inom längdskidåkningen. Men nu är det alltså klart att bland andra Alexander Legkov, som tog OS-guld på femmilen i Sotji, förblir portade från OS.

Annons

– Då fick vi vet vilka ryssar som står på start på söndag. Men jag tänker att jag inte ska tänka så mycket på det nu, jag vill fokusera på det sportsliga. Jag har tillräckligt mycket med det sportsliga att tänka på, säger norska längdstjärnan Martin Johnsrud Sundby, på Norges presskonferens inför söndagens OS-premiär i skiathlon.

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har stängt av Rysslands olympiska kommitté i spåren av dopningsavslöjandena från Sotji-OS 2014. Enbart 169 ryska aktiva som anses vara helt rena från dopningsanklagelser har bjudits in av IOK till OS i Sydkorea och 168 har tackat ja.

De 168 som är klara för OS tävlar som Olympiska aktiva från Ryssland, OAR, under neutral flagg, och har fått stränga order om att följa reglerna som Internationella olympiska kommittén (IOK) satt upp för dem. De har förbundit sig att exempelvis inte vifta med ryska flaggor och inte bära kläder med rysk text eller landets namn.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons