Annons

Ryssarna tillbaka i Putins favoritsport

Ryssland får tävla i judo-VM – något som säkert gläder judofantasten Vladimir Putin lite extra.
Andra är inte lika nöjda.
– Det kommer ju bli sämre stämning på mästerskapen, säger det svenska VM-hoppet Marcus Nyman.
Judo • Publicerad 7 maj 2023
Rysslands president Vladimir Putin på en träning med det ryska landslaget i Sotji 2019. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT
Marcus Nyman under OS i Tokyo 2021. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Judon är en av flera sporter som nu hävt den internationella avstängningen mot Ryssland och Belarus efter rekommendation från Internationella olympiska kommittén (IOK).

Därmed kan idrottare från länderna ställa upp i VM i Doha som inleds på söndagen.

Annons

Ukraina väljer i protest att bojkotta mästerskapet.

"Jag tycker att det är oacceptabelt att tillåta soldater från ett terroristland som dödar ukrainare varje dag att delta i internationella tävlingar", skriver den 22-åriga ukrainskan Darja Bilodid, som har både VM-guld och OS-brons på meritlistan, på Instagram.

– Jag beklagar att de ukrainska idrottarna inte kommer att delta. Enligt oss hade de gärna fått ställa upp, sade Vlad Marinescu, generaldirektör i Internationella judoförbundet (IJF) inför mästerskapet enligt nyhetsbyrån AFP.

VM är också kval till OS i Paris 2024.

– Vi närmar oss OS i Paris och kvalet har börjat. Det hade varit orättvist om många idrottare inte hade kunnat kvalificera sig, sade Marinescu.

"Får acceptera det"

Bara en vecka före mästerskapet tog IJF – där Rysslands president Vladimir Putin var hedersordförande fram tills att han stängdes av 2022 – beslutet att ryssar och belarusier får vara med. Förutsatt att de inte har militära kopplingar till, eller har uttryckt stöd för, Rysslands invasion av Ukraina.

– Det kommer ju bli sämre stämning på mästerskapen, men nu har judoförbundet beslutat att vi i Sverige ska åka. Så man får acceptera det, och åka dit och fokusera på idrotten, säger VM-judokan Marcus Nyman till TT.

Ett par dagar efter det att IJF genomfört en bakgrundskoll på de ryssar och belarusier som ville åka till VM för att delta stoppades åtta personer från mästerskapet.

– Inga idrottare. Stödpersonal, tränare, delegationschefer. Personer som enligt bakgrundskontrollen har anknytning till ledarskapet i landet, sade Marinescu under lördagen.

"Tråkig situation"

Ryssarna tävlar som neutrala i Qatar och den ryska nationalsången kommer inte att spelas.

Annons

Hur skulle det då kännas för svenska judokas om de ställs mot en ryss i VM?

– Där och då på mattan tror jag inte att det kommer att spela någon större roll vem vi möter, där kommer vi att lägga upp planer och ha samma ingångar som om vi skulle möta vem som helst. För de aktivas skull, säger förbundskapten Victor Carlsson.

Marcus Nyman är inne på samma linje.

– Man får ju ställa in sig på att det är möjligt, och då får man gå in och göra sin grej i alla fall och fokusera bort det andra. Det är en tråkig situation.

Fakta: Då tävlar svenskarna i judo-VM

Söndag 7 maj: Tara Babulfath, -48 kg.

Torsdag 11 maj: Anna Bernholm, -70 kg, Ida Eriksson, -70 kg, Marcus Nyman, -90 kg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons