Svensk glädje när Ryssland portas från Paralympics
Sverige är ett av länderna som velat stänga ute Ryssland och Belarus från Paralympics.
– Jag är jätteglad, men också väldigt stolt över beslutet man har tagit och att det faktiskt har effekt när många nationer går samman och säger att man inte accepterar det beslut som togs, säger Åsa Llinares Norlin, ordföranden i Sveriges paralympiska kommitté, till TT.
Men kritikerna fick först inte gehör utan IPK beslöt i går att tillåta ryskt och belarusiskt deltagande men under neutral flagg.
Skälet var, sade Parsons då, att regelverket inte tillät att man kastade ut ryssarna och belarusierna och att uteslutningsbeslut kunde bli överklagade i tysk domstol, eftersom IPK har sin bas i Tyskland.
Har lyssnat
På torsdagen säger Parsons att IPK har lyssnat på kritikerna till onsdagens beslut, och att det resulterat i kovändningen.
"Den snabbt eskalerade situationen har försatt oss i en unik och omöjlig situation så här nära starten av spelen. Så även om vi i IPK inte tror på att idrott och politik hör ihop har vi insett att kriget har kommit till spelen, flera regeringar har påverkat vårt kära evenemang".
Parsons säger att under de senaste tolv timmarna har ett stort antal medlemsnationer kontaktat IPK och sagt att om IPK inte omprövar sitt beslut att låta ryssar och belarusier delta skulle det få stora konsekvenser på Paralympics.
"Flera nationella paralympiska kommittéer – några hade kontaktats av sina regeringar, lag och aktiva – hotade att inte ställa upp", säger Parsons.
Sverige har dock inte hotat med att hoppa av Paralympics.
– Inte i första läget. Det är klart att vi hade med det som en del i vår kalkyl men hade man inte svarat på det som vi skickade nu hade vi det som ett alternativ, säger Llinares Norlin.
Orolig stämning
Parsons säger att situationen i OS-byn blev ohållbar efter onsdagens beslut.
"Att garantera tryggheten och säkerheten för de aktiva har högsta prioritet och situationen i OS-byn har eskalerat och blivit ohållbar. I första hand är det vår plikt att vårda konstitutionen, att garantera och övervaka organisationen av ett framgångsrikt Paralympics."
Sveriges truppchef Niclas Grön säger till TT att stämningen i OS-byn inte varit hotfull utan mer orolig.
– Gårdagens besked satte igång spekulationer, vad kommer att hända när nationerna möter Ryssland och Belarus? Det satte igång en oro som nu lagt sig, säger han till TT.