Annons

Sedinarna in i Hall of fame: "Svårt att förstå"

Efter lång och trogen NHL-tjänst ska Henrik och Daniel Sedin förevigas.
Tvillingarna är redo att väljas in i Hockey Hall of Fame.
Ishockey • Publicerad 13 november 2022
Daniel och Henrik Sedin väljs in i Hockey Hall of Fame. Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT
Daniel Sedin, till vänster, tillsammans med Roberto Luongo och Daniel Alfredsson som alla väljs in i Hockey Hall of Fame. Bilden är inför matchen mot Toronto och Pittsburgh, natten till lördag.Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP/TT

Tvillingarna Sedin från Örnsköldsvik hade en lång och framgångsrik NHL-karriär.

År 2000 anlände Daniel och Henrik Sedin till Vancouver på den kanadensiska västkusten. 17 NHL-säsonger senare – samtliga i Vancouver – var det färdigspelat. Då hade de varsin poängligatitel och Henrik Sedin vann även Hart Memorial Trophy 2010, priset till NHL:s mest värdefulla spelare.

Annons

Natten till tisdag förevigas Henrik och Daniel Sedin i Hockey Hall of Fame. Sex personer ska då väljas in för deras karriärer och bidrag till hockeyn. Tre av dem är svenskar: Henrik och Daniel Sedin samt Ottawas mångårige lagkapten Daniel Alfredsson.

— Vi har svårt att förstå, för vi har aldrig sett oss själva som toppspelare, vi har aldrig jämfört oss med personerna i Hockey Hall of Fame. Som individuell hockeyspelare är detta den högsta uppmärksamhet man kan få, säger Daniel Sedin.

Jobbar i klubben

Henrik och Daniel Sedin kamperade ihop i alla år och tillsammans på isen kunde de hitta varandra på ett sätt som många andra spelare bara kunde drömma om. De är ikoner i Vancouver och i dag jobbar de i klubben.

– Vi har en jättebra relation till klubben och har alltid haft det. I dag jobbar vi med utveckling. Vi är med på isen och coachar vad spelarna kan göra bättre och hur de kan göra för att ta sitt spel till en annan nivå, säger Daniel Sedin.

TT: Vilket är det bästa minnet från NHL-karriären?

— Som människa är det alla lagkamrater man har haft, alla kompisar man har skaffat sig och alla upplevelser man har haft tillsammans under åren. Det är något jag alltid kommer ta med mig. Man går igenom många saker tillsammans, lever nära inpå varandra i åtta månader om året, i stort sett varje dag.

Tänkt på Salming

Hall of Fame-helgen i Toronto har annars för det mesta handlat om en annan svensk Börje Salming. Den ALS-sjuke legendaren har hyllats två känslosamma kvällar i rad i Toronto efter sina 16 säsonger i Toronto Maple Leafs.

Daniel Sedin, som tillbringade hela karriären i Kanada, säger att det alltid har märkts hur stor Salming är i landet.

– Börjes namn är det första som kommer upp när man pratar om svenskar i Kanada, speciellt i NHL. Börje är så fantastiskt stor i Toronto och jag tror han öppnade många dörrar för svenska hockeyspelare, och folk insåg att svenskar också kan vara ganska tuffa. Vi har tänkt väldigt mycket på honom och hans familj den senaste tiden, säger han.

Salming, Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström är de svenskar som tidigare har valts in i Hockey Hall of Fame.

Fakta: Henrik och Daniel Sedin

Födda: 26 september 1980 i Örnsköldsvik, Henrik föddes sex minuter före Daniel.

Moderklubb: Järved.

Klubbar i seniorkarriären: Modo (1997–2000, lockoutsäsongen 2004–05), Vancouver (2000–2018).

Främsta meriter: OS-guld 2006, VM-guld 2013, Art Ross Trophy (NHL:s poängliga) 2009–2010 (Henrik), 2010–2011 (Daniel), Hart Trophy som NHL:s mest värdefulle spelare 2010 (Henrik), Ted Lindsay Award som NHL:s mest värdefulle spelare, framröstad av spelarna 2011 (Daniel).

Aktuella: Väljs in i Hockey Hall of Fame tillsammans med landsmannen Daniel Alfredsson, tidigare lagkamraten i Vancouver, Roberto Luongo, Riikka Sallinen och Herb Carnegie.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons